IBM herstelt zich in tweede kwartaal

IBM heeft wereldwijd een aanzienlijk beter kwartaal achter de rug dan het vorige. Europa blijft ondanks een lichte verbetering het zorgenkindje.

Financieel topman Mark Loughbridge maakte op de persconferentie bekend dat IBM eenmalig 1,7 miljard dollar reserveert voor het schrappen van 14.800 banen, voornamelijk (70 procent) in West-Europa en in de servicesgroep. In mei lag de schatting nog tussen tienduizend en dertienduizend. Die reservering wordt gecompenseerd met twee meevallers dit kwartaal: de 775 miljoen dollar uit de OS/2-schikking met Microsoft en de 1,1 miljard boekwinst op de verkoop van de pc-divisie aan de Lenovo Groep.

Uit de toelichting op de kwartaalcijfers valt op te maken dat met name Frankrijk, Duitsland en Italië een betere omzet draaien dan vorig kwartaal, maar nog steeds lagere verkopen laten zien dan een jaar geleden. IBM schrijft dat toe aan de zwakke economie van die drie landen en aan de hoge arbeidskosten die de winst onder druk zetten. De softwarevraag in Europa loopt achter op die in andere regio’s. De omzet in Europa nam (zonder de pc-divisie en valuta-effecten) met vier procent toe.

IBM heeft in het tweede kwartaal wereldwijd een omzet behaald van 22,3 miljard dollar, een daling van vier procent vergeleken met vorig jaar. Als de omzet van de pc-groep buiten beschouwing wordt gelaten, steeg de omzet met zes procent. De nettowinst steeg met 5,4 procent tot 1,83 miljard dollar. Vooral de Global Services van IBM draaiden aanzienlijk beter dan vorig kwartaal; nu een omzet van 14,6 miljard dollar, vorig kwartaal slechts 10 miljard.

De backlog van serviceovereenkomsten heeft voor 113 miljard dollar aan werk in de pijplijn, 3 miljard meer dan vorig kwartaal. De hardwaredivisie van IBM verhoogde zijn verkopen (zonder pc’s) met vijf procent tot 5 miljard dollar. De omzet van mainframes nam af met 24 procent; IBM lanceert volgende week een nieuwe generatie mainframes.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-19T10:56:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.