'Virusbestendige' ict-sector blijft groeien in 2022

De ict-sector groeit het komende jaar met ongeveer 4,5 procent. De branche profiteert van de versnelde investeringen in digitalisering door de overheid en bedrijven. Zij steken het komende jaar bijvoorbeeld meer geld in webdiensten en beveiliging voor thuiswerkoplossingen. Dat voorspelt ABN Amro in een sectorprognose.

In de sectorprognose stellen de marktonderzoekers dat de ict-sector ‘relatief virusbestendig’ is. Daarmee doelen de onderzoekers op het coronavirus. ‘De omzet van de ict-branche lag in de eerste drie kwartalen van 2021 ruim acht procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De verdere digitalisering van de samenleving hielp daarbij. Zo heeft thuiswerken een grote vlucht genomen en kreeg het online winkelen een impuls’, aldus de sector-experts van de bank. De coronacrisis zorgt onder meer voor een grotere afname van internetdiensten en investeringen in cybersecurity om het thuiswerken te beveiligen.

'Maar dat betekent niet dat deze branches immuun zijn voor het virus’, waarschuwen de onderzoekers. Als bedrijven voorzichtiger worden, kan het zijn dat ze abonnementen van internetdiensten opzeggen. 'Dit kan onder meer software-as-a service-bedrijven treffen en groeivertraging teweegbrengen, zoals in 2020 ook het geval was. Al wordt, zodra de beperkingen opgeheven worden, soms juist extra geïnvesteerd om versneld te groeien.’

Datacenters

ABN Bank wijst ook op andere uitdagingen. Zoals de discussie over de komst van hyperscale datacenters, de gevolgen voor energiegebruik en de geringe maatschappelijke en economische meerwaarde van die datacenters van grote Amerikaanse bedrijven in Nederland. ‘Eigenaren van kleinere datacenters hebben andere zorgen: de gestegen energieprijzen leiden tot hogere kosten’, schetsen de marktonderzoekers.

Ook personeelstekorten worden genoemd als groeiremmer voor de ict-sector. ‘In de conjunctuurenquête van het CBS van het begin van het vierde kwartaal van 2021, gaf maar liefst 42,5 procent van de bedrijven in de ict-sector aan het tekort aan arbeidskrachten als belemmering te zien. Dat is zelfs voor deze sector, waar dit thema al jarenlang aan de orde van de dag is, een hoog percentage’, staat in de prognose.

Media

In de berekeningen van de bank maakt de ict-sector onderdeel uit van een branche die wordt aangeduid met de term ‘technologie, media en telecom’. Ict is dus slechts een onderdeel van de branche.

De groei van die branche als geheel wordt met name geremd door de investeringen in media. Onzekerheden onder contentproducenten, het reclamewezen, de grafische industrie en uitgeverijen zorgen ervoor dat het groeipercentage van de branche als geheel lager is. ABN Amro maakt geen uitsplitsing van het groeipercentage van technologie, media en telecom.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-22T00:01:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.