'Ook in Europa dreigt tekort aan ict'ers'

Europa staat volgens een rapport van Forrester Research aan de vooravond van een tekort aan hooggeschoolde ict'ers. Microsoft topman Gates ventileerde gisteren eenzelfde opinie over de VS.

Forrester schrijft het tekort toe aan de samenloop van toenemende uitstroom uit de bedrijfstak als gevolg van pensionering en een “significante daling” in Europa van het aantal afgestudeerden. Veel bedrijven vrezen een tekort aan personeel vanaf 2006. Brancheorganisatie ICT~Office heeft de afgelopen maanden meermalen dezelfde vrees geuit voor Nederland.

Richard Peynot van Forrester wijst in zijn rapport nog op een ander fenomeen: bedrijven hebben minder pure technici nodig en meer “zakelijk georiënteerde it’ers”; routineklussen zullen blijvend worden uitbesteed. Forrester is bang dat de Europese hogescholen en universiteiten in de praktijk de omschakeling te langzaam zullen realiseren.

De aldus ontstane tekorten aan It/business analisten, architecten, managers van enterprise programma’s en managers die toeleveranciers ‘runnen’ worden nog versterkt doordat it-dienstverleners moeten vissen in dezelfde (legere) vijver, aldus Forrester.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat kan niet. Er zijn genoeg mensen die veel van ict afweten.
Een ict'er hoeft geen hbo of universitaire afgestudeerde te zijn.
Iedereen kan programmeren. Zelfs iemand van een vmbo!
Dit is wat ik even kwijt wil.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-21T09:05:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.