Rabo: krappe arbeidsmarkt beperkt groei ict-sector

Bank verlaagt groeiverwachtingen van zeven naar vijf procent

Stijging

De ict-sector groeit dit jaar volgens Rabobank minder snel dan eerder verwacht. Dit komt voornamelijk door het tekort aan ict-personeel. Deze krapte gaat de sector pijn doen en blijft de komende jaren aan de orde, aldus de bank. Er komen veel opdrachten binnen, maar de capaciteit ontbreekt om deze uit te voeren. Analisten van Rabo verwachten dat de omzet in de sector niet zeven, maar vijf procent groeit.

Naast het personeelstekort zijn ook enkele andere macro-economische factoren van invloed op de groeibeperking in de ict-sector. Zo noemt de bank de oorlog in Oekraïne, de inflatie, oplopende rente en het grondstoffentekort. Gezamenlijk kunnen deze factoren leiden tot het uitstel van investeringsbeslissingen. Hierdoor bestaat het risico dat de groei op langere termijn verder vertraagt, melden de Rabo-analisten in een sector-update.

Specifieke kenmerken

"Werkgevers moeten met creatieve oplossingen komen"

De arbeidsmarktkrapte in de ict-sector heeft een aantal specifieke kenmerken, aldus de bank. Zo worden te weinig nieuwe ict'ers opgeleid en kunnen bestaande ict'ers een grote financiële stap maken door te wisselen van werkgever. Bovendien doet de krapte zich vooral voor op hbo- en wo-niveau, bijvoorbeeld bij applicatie-, systeem- en functioneel beheerders, developers en securityspecialisten.

Voor werkgevers is het zaak om met creatieve oplossingen te komen en een goede personeelsstrategie te hebben. Dit kost volgens de bankanalisten veel inspanning en tijd, die de bedrijven meestal onvoldoende hebben. Automatisering en standaardisering zouden daarbij kunnen helpen. In de sector-update noemt Rabobank enkele voorbeelden van hoe ict-bedrijven hiermee omgaan.

Managed service providers

Als een van de trends van de afgelopen jaren ziet de bank de consolidatie in de markt van managed service providers (msp's). Deze trend zet zich de komende tijd voort, en dan met name onder kleine ondernemingen met een omzet tot vijf miljoen euro en maximaal twintig fte. Eerder vond veel consolidatie plaats onder grote en middelgrote spelers, aldus de analisten.

Vooral bij kleine msp's staan de marges bij standaardtechnologie en -dienstverlening onder druk, voornamelijk door toedoen van de allergrootste marktpartijen Microsoft, Amazon en Google, en door de snelle technologische ontwikkelingen. Voor hen is het alarmfase 1, aldus Rabobank. Zij zullen strategische keuzes moeten maken: gaan ze voor schaalgrootte, moeten ze zich specialiseren in de technologie van één specifieke vendor of juist hun aanbod uitbreiden en diversifiëren?

De toekomst volgens Rabobank

De analisten van Rabobank formuleren drie trends voor de toekomst van de ict-markt.

  1. Cybersecurity: ict-dienstverleners krijgen er een uitdaging bij. Via de tooling om het beheer bij klanten te doen, wordt de dienstverlener zelf een interessant doelwit voor cybercriminelen. De tooling geeft namelijk toegang tot de data van eindklanten.
  2. Afkoeling/correctie op de ict-overnamemarkt: de analisten verwachten een correctie in het tweede halfjaar. Dit komt door de eerdergenoemde macro-economische ontwikkelingen. Ict-bedrijven die autonoom zijn en winstgevend kunnen groeien, blijven in trek.
  3. Hyperautomation als antwoord op de arbeidsmarktkrapte: het op software gebaseerd automatiseren van business- en ict-processen maakt het mogelijk om medewerkers elders binnen de organisatie in te zetten.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-17T16:15:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.