EU-project Increace bestrijdt elektronische afvalberg

De EU wil de circulaire economie op gebied van elektronica verder op gang brengen. Met steun van de Europese Commissie gaat het nieuwe onderzoeksproject Increace de groeiende berg elektronisch afval bestrijden. Voornaamste doel is het aandeel van gerecyclede kunststoffen in nieuwe elektrische en elektronische apparatuur te vergroten.

De Universiteit Maastricht, de KU Leuven, Vorwerk, SAP en Philips nemen aan Increace deel. Het project, met een budget van 7,2 miljoen euro, brengt belangrijke spelers uit verschillende sectoren samen. Hiertoe behoren softwareontwikkelaars, consultants, onderzoeksinstellingen, recyclingbedrijven, productontwerpers en fabrikanten van componenten en eindproducten.

Het voornemen bestaat nieuwe op data gebaseerde sorteersystemen te ontwikkelen. Deze moeten voorkomen dat potentieel gevaarlijke stoffen in de recycling van kunststoffen terechtkomen. Ook rendement van de terugwinning kan omhoog door combinatie van mechanische, chemische en op oplosmiddelen gebaseerde technieken voor recycling. Een blockchain-aanpak moet de traceerbaarheid van de materialen verbeteren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Afvalstromen zijn interessant, als brave burger heb ik ondertussen een milieustraat in mijn tuin met vier flinke containers voor:

1. Papier & karton
2. Plastic
3. GFT
4. Restafval

Stroom 1 & 3 leveren geld op terwijl stroom 2 & 4 ook steeds meer potentie krijgen waardoor er al een flinke cashflow is in de afvalindustrie. Ik heb het dan over miljarden in plaats van miljoenen als ik kijk naar de jaarcijfers. 7,2 miljoen euro klinkt daardoor als de kruimels die de verenigingen voor het inzamelen van papier & karton kregen, in één gemeente van gemiddelde omvang.

Wat betreft het aandeel gerecyclede kunststoffen moet ik dus lachen als ik kijk naar zoiets als een stroom aan verpakkingsmateriaal. Container 4 hoef ik maar 3 keer per jaar te laten legen maar met maandelijkse lediging van container 2 hebben we volgens mij te maken met de olifant in de hoek.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-26T17:23:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.