ASM ziet toeleveringsproblemen snel verminderen

ASM International, fabrikant van apparatuur voor de chipindustrie, heeft de problemen in zijn toeleveringsketen grotendeels onder de knie. Hoewel er nog steeds bepaalde uitdagingen zijn, verbetert de situatie sneller dan verwacht,

Omdat toeleveranciers alle zeilen bijzetten en ook intern het nodige is geregeld, kon het bedrijf uit Almere in de laatste weken van december extra tools voltooien en verzenden. De omzet in het vierde kwartaal van 2022 steeg daardoor tot ongeveer 720 miljoen euro.

Dit blijkt uit voorlopige cijfers die ASM gisteren publiceerde. Na deze gunstige tussentijdse resultaten maakte de beurskoers vanmorgen een sprong van 8,2 procent. De omzet lag negen tot veertien procent hoger dan was voorzien. De orders vielen zelfs zo’n vijftien procent hoger uit door meevallers in het power/analoge/wafer-segment.

ASM spreekt van een uitzonderlijk hoge orderintake in zijn siliciumcarbide-epitaxie-activiteiten. Naast een sterke onderliggende vraag, werd de toename van de bestellingen hiervan veroorzaakt door enkele klanten die bestellingen naar voren brachten die gepland staan voor verzending in de tweede helft van dit jaar. Op dit gebied deed ASM afgelopen juli nog een overname, een transactie die zich nu al begint uit te betalen.

Net als het grotere ASML uit Veldhoven heeft ASM te lijden onder de Amerikaanse exportbeperkingen. Bepaalde tools mogen niet meer aan China worden verkocht. Aanvankelijk leek de klap hard aan te komen. Op 25 oktober jl verwachtte ASM dat zeker veertig procent van de Chinese omzet zou wegvallen. Maar later werd deze prognose bijgesteld tot een verlies van vijftien tot 25 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-18T12:30:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.