Gartner verwacht verdere daling pc-verkoop

Mobiel mobile laptop pc

De wereldwijde verkoop van pc’s, tablets en mobiele telefoons gaat dit jaar met 4,4 procent afnemen naar 1,74 miljard apparaten. Daarmee krijgt de daling van 2022 met 11,9 procent een vervolg.

Gartner verwacht voor het tweede achtereenvolgende jaar een terugval. Vooral in de verkoop van pc’s blijft de klad zitten. Nadat vorig jaar zestien procent minder pc’s werden afgeleverd, wordt voor dit jaar een daling van bijna zeven procent voorzien. De marktvorser ziet de terugval in de loop van dit jaar afvlakken als het ergste pessimisme voorbij is. Later dit jaar worden de economische vooruitzichten minder slecht, wat uiteindelijk zal leiden tot een herstel van de uitgaven door consumenten en bedrijven.

Momenteel brengen de pc-fabrikanten hun voorraden terug. In de tweede helft van dit jaar zullen deze weer op een normaal niveau belanden. Vorig jaar misrekenden de fabrikanten zich fors door de vraag te overschatten.

In 2022 bleef de upgrade van zakelijke pc’s naar Windows 10 achter bij de verwachtingen. Gartner verwacht dat eind dit jaar meer dan een kwart van de zakelijke pc’s een upgrade krijgt naar Windows 11. Maar Windows 11 zal zeker niet leiden tot de hoge verkoopvolumes die tussen 2020 en 2022 werden bereikt. Onder invloed van inflatie en een dreigende recessie houden consumenten en bedrijven de hand op de knip. Gartner verwacht dat de vervangingscycli bij pc’s en tablets tegen het eind van dit jaar met negen maanden worden opgerekt. Bij smartphones staat ongeveer hetzelfde te gebeuren. Daar gaat de vervanging zes tot negen maanden trager.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-01T10:54:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.