Veel tractie begin juni op Nederlandse ict-markt

Deals van ESC-groep, Wolters Kluwer, Main Capital, Circle 8 Group, Idalko, Epiic en Insify

Dit artikel delen:

De zomer is in aantocht. Dat betekent in juni veel deals die nog voor de vakantie worden afgerond. Een overzicht van recente, nog niet gemelde transacties op de Nederlandse ict-velden met als hoofdrolspelers ESC-groep & Advisie (1), Wolters Kluwer & Invistics (2), Main Capital & Sensire (3), Circle 8 Group & Koenigstein (4), Avisi Consultancy & Idalko (5), Epiic & Subtracers (6) en Insify & een aantal investeerders, waaronder oud-F1-coureur Nico Rosberg (7).

ESC-groep koopt Advisie en bundelt dat met Qexpertise

It-huis ESC uit Gent breidt fors uit in Nederland met de overname van Advisie, een organisatie met 110 medewerkers en kantoren in Eemnes, Delft en Eindhoven. Qexpertise uit Veenendaal, een eerdere acquisitie van ESC, zal samengaan met Advisie. Door de overname, gesteund door meerderheidsaandeelhouder en investeerder Capital A, versterkt de ESC-groep zijn positie als Exact-speler en Microsoft-partner in de Benelux.

Advisie, een partner van Exact van het eerste uur, is als enige gecertificeerd Exact Platinum Partner en meermaals uitgeroepen tot Exact Partner van het Jaar. Een belangrijke overname was die van branchegenoot Computerplan begin 2019. Qexpertise, zelf ook Exact Software Partner, voegt daar expertise van Microsoft Dynamics 365 voor erp en crm en eigen topassingen aan toe. Het fusiebedrijf gaat verder onder de naam Advisie.

De ESC-groep telt na de overname meer dan 375 experts in bedrijfssoftware, moderne werkplekken en e-business met kantoren in België, Nederland en Portugal.

Wolters Kluwer winkelt in de VS

Wolters Kluwer heeft Invistics overgenomen, een in de Verenigde Staten (VS) gevestigde leverancier van cloudgebaseerde, op kunstmatige intelligentie gebaseerde software voor het opsporen van verkeerd en illegaal medicijngebruik. Het in 1999 opgerichte Invistics uit Atlanta wordt ondergebracht bij de divisie Wolters Kluwer Health.

De oplossing van Invistics, Flowlytics, maakt gebruik van voorspellende analyses om foutief gebruik van zowel gecontroleerde als niet-gecontroleerde medicijnen op te sporen in patiëntenzorgomgevingen, zoals ziekenhuizen en ambulante chirurgische centra. Misbruik is een groeiend probleem in de Amerikaanse gezondheidszorg en kost ongeveer 70 miljard dollar per jaar.  

Main Capital investeert in Sensire

Main Capital, steeds actiever in Noord-Europa, gaat het Finse Sensire uitbouwen. De Haagse tech-investeerder ziet een toenemende behoefte aan moderne oplossingen voor het digitaliseren en automatiseren van workflows en taken binnen de medische- en voedselveiligheid. Plan is Sensire met steun van Main uit te breiden naar aangrenzende klantsegmenten en ook nieuwe internationale markten aan te boren.

Wessel Ploegmakers, partner bij Main Capital, denkt ook aan strategische overnames om voet aan de grond te krijgen op lokale markten of het productaanbod te verbreden.

Circle8 Group doet Duitse aankoop

Na overnames van de Nederlandse labels Circle8, FixedToday en Seven Stars zet detacheerder Circle8 Group met de aankoop van het Duitse Koenigstein een belangrijke stap naar verdere internationalisering. Eerder dit jaar kocht het bedrijf, voorheen De Staffing Groep geheten, het Zwitserse Swisslinx.

Met de acquisitie van Koenigstein, dat onder de eigen naam blijft opereren, is de groep uitgegroeid tot een van de grootste it-staffers van Europa. Voor de komende periode staan meer strategische overnames gepland. De Circle8 Group draait een omzet van bijna een miljard euro en heeft meer dan zevenduizend professionals in dienst.

Avisi Consultancy gaat op in Idalko

Het Arnhemse softwarebedrijf Avisi splitst Avisi Consultancy af. Dit onderdeel wordt gebundeld met het Belgische Idalko en gaat Idalko Nederland heten. Idalko NV wordt Idalko BV en Idalko France blijft ongewijzigd. Beide bedrijven zijn partner van Atlassian en Monday.com in respectievelijk Nederland, België en Frankrijk.

De nieuwe bedrijfsstructuur stelt de Arnhemmers in staat zich beter te richten op hun kernactiviteiten rondom softwareontwikkeling, clouddiensten en apps.

Abab-dochter Epiic koopt WBSO-adviseur Subtracers

Epiic, dochter van de Abab Groep (accountancy en advies), heeft het Amsterdamse subsidieadviesbureau Subtracers gekocht. Dankzij de overname kunnen klanten van deze specialist op gebied van de innovatieregeling WBSO rekenen op een bredere dienstverlening.

Sander Wolfensberger, medeoprichter van Subtracers, gaat extra gas geven op zijn nieuwe bedrijf My GPT Labs. 

Oud-coureur Nico Rosberg steunt insurtech-platform Insify

Insify, de Nederlandse aanbieder van een online-platform voor verzekeringen voor zzp'ers en mkb’ers, haalde tien miljoen euro extra op in een Series A-investeringsronde. Eerder was al voor vijftien miljoen euro ingetekend. Ditmaal komen herverzekeraar Munich Re Ventures en Opera Tech Ventures met geld over de brug, alsmede voormalige autocoureur Nico Rosberg. De scale-up telt 55 medewerkers, maar denkt aan een aanzienlijke uitbreiding van het team in de nabije toekomst. 'We gaan de kapitaalinjectie vooral gebruiken om buiten Nederland uit te breiden. Momenteel kijken we naar Duitsland en Frankrijk', zegt Koen Thijssen, directeur/oprichter van Insify.

Sinds Rosberg is gestopt met racen, investeert hij in start- en scale-ups. 'De Formule 1-wereld mag dan ver verwijderd zijn van onze eigen business, de omgeving waarin we ons bevinden is ook hypercompetitief', zegt Thijssen. 'Nico kan ons laten zien hoe je functioneert in een wereld van topsport, waarin prestatie een must is.'

Rosberg hoopt zakelijk net zo succesvol te worden als zijn illustere voorganger Niki Lauda die actief was in de luchtvaart- en cateringsector. En zij zijn niet de enige oud-autoracers met investeringsbloed. Ook ex-F1-rijder Robert Doornbos investeert tegenwoordig in tech. Onlangs nam hij een belang in Showbird.com, het boekingsplatform voor live-entertainment van ict-ondernemer Hassan Tagi. Deze oud-coureurs brengen niet alleen geld in maar ook hun relatiekring.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Vacatures ICT-branche

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-06-09T12:28:00.000Z Alfred Monterie & Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.