Regionaal intranet Brabantring van start

Noord-Brabant heeft zijn eigen gesloten regionale datanetwerk. De provincie en de steden Breda, Eindhoven, Helmond en ’s-Hertogenbosch gaven gezamenlijk het startschot voor Brabantring. Dit 'intranet' koppelt bestaande glasvezelnetwerken en biedt een veilige en betrouwbare digitale verbinding zonder tussenkomst van internet of internetproviders. Het is bedoeld voor data-uitwisseling tussen overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven.

Het gebruik van het reguliere internet brengt volgens de deelnemende organisaties kwetsbaarheden met zich mee, zoals een wegvallende verbinding en hacks. Dat veroorzaakt onder meer in de zorg grote problemen. Met de Brabantring zouden deze incidenten zich niet meer voordoen omdat het een afgesloten netwerk is, vergelijkbaar met intranet.

De eerste plannen voor Brabantring stammen uit 2021. De vijf colleges van burgemeester en wethouders en Gedeputeerde Staten besloten ertoe in juli van dat jaar, maar de gemeenteraden en Provinciale Staten moesten hun fiat nog geven.

Het project bouwt voort op de bestaande Eindhoven Fiber Exchange, dochterbedrijf van Breedband Regio Eindhoven. Dit samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties in de regio is samen met de provincie en vijf gemeenten aandeelhouder in de besloten vennootschap Brabantring. Het netwerk staat open voor serviceproviders en wordt in de toekomst uitgebreid naar meer gemeenten in Noord-Brabant.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Net zoals bij de reacties op het vorige artikel in Computable hierover, ben ik benieuwd wat hier op de lange termijn van terecht komt. Hoeveel veiliger/resilient zo'n regionaal intranet is tegen "hacks", is ook maar afwachten. Omdat intranet dezelfde technologie gebruikt als het openbare internet, is het in principe even kwetsbaar, als er eenmaal een kwaadwillende actor binnen is. En dan is er juist weer minder hulp beschikbaar. Hebben ze ook al een voldoende krachtige DDOS-wasstraat intern ingericht, om even een voorbeeld te noemen, of worden er helemaal geen grote aantallen IoT devices toegelaten op dit netwerk op den duur, alleen "servers en workstations"?

Verder vraag ik me af in hoeverre de data-uitwisseling van de Brabantse instellingen en organisaties die van dit netwerk gebruik gaan maken, ook dezelfde data moeten of willen uitwisselen met partijen buiten de regio en er dus juist dubbeling (en daarmee security technisch gezien juist een "groter aanvalsveld") gecreëerd wordt. Het lijkt in dit perspectief dus meer een vorm van redundancy voor een deel van het internetverkeer, dit.

Als overheidspartijen met een landelijk dekkend glasvezelnetwerk zoals ProRail, TenneT, SURF en Rijkswaterstaat zouden meedoen aan het onderling koppelen van dit soort regionale intranetten, wordt het een stuk interessanter!

https://www.security.nl/posting/810413/Brabant+lanceert+eigen+gesloten+glasvezelnetwerk+voor+veilig+uitwisselen+data
Niet iedereen is blijkbaar overtuigd.
Veilig, snel en betrouwbaar.. omdat een politicus dat zegt. Benieuwd hoe dan. En is het alleen het netwerk of ook afspraken,
protocollen, monitoring, gedragsregels, aansprakelijkheid. Shared responsibility model :-P
Krijgen we een Hof van Brabant ?

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-15T12:17:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.