Vijf overheidsprojecten in de race voor EU-prijs

Vijf ict-projecten van de Nederlandse overheid zijn genomineerd voor de 'eEurope Awards for eGovernment 2005'. Dit is een onderscheiding voor innovatieve oplossingen en benaderingen die bruikbaar kunnen zijn voor leden van de Europese Unie.

Het vijftal bestaat uit een vernieuwingsproject van het ministerie van Landbouw, Natuurbehoud en Visserij, de it-aanpak van de IB-groep, Kadaster Online, een internetkiessysteem van hoogheemraadschap Rijnland en de Webrichtlijnen van het kabinetsplan ’Andere Overheid’.

Viviane Reding, EU-commissaris voor de Informatiemaatschappij, reikt de prijzen uit tijdens een conferentie over digitale overheid in Manchester op 24 en 25 november aanstaande. De Europese Commissie heeft de ’eEurope Awards’ ingesteld om succesvolle projecten in de schijnwerpers te zetten, waarbij de opgedane kennis gedeeld kan worden met andere Europese overheidsorganisaties. De prijzen worden om de twee jaar uitgereikt. De organisatie van de eEurope Awards is in handen van het European Institute for Public Administration (EIPA).

In totaal zijn er 234 voorstellen ingezonden, afkomstig uit 28 Europese landen. Een tiental voorstellen komt uit Nederland. Uiteindelijk zijn 52 voorstellen doorgedrongen tot de finale, waaronder de volgende vijf Nederlandse:
- CLIENT (Controle Landbouwgoederen Import Export naar een Nieuwe Toekomst): een initiatief van het ministerie van LNV voor een andere inrichting van de informatiestromen en controleprocessen ter vermindering van de administratieve en logistieke lasten.
- IB Groep: it-aanpak om de dienstverlening aan (ex-)studenten zoveel mogelijk via internet te laten plaatsvinden. De IB-groep heeft dit jaar reeds de Nationale Webwijzer Award 2005 gewonnen.
- Kadaster Online: website die gegevens over registergoederen tegen een vergoeding beschikbaar stelt aan particulieren, bedrijven en andere belanghebbenden in de samenleving.
- Rijnland Internet Election System (RIES). Dit systeem voor internetverkiezing van Hoogheemraadschap van Rijnland is gebruikt tijdens de waterschapsverkiezingen in 2004 en 2005.
- Webrichtlijnen. De Webrichtlijnen zijn ontwikkeld als onderdeel van het kabinetsplan ’Andere Overheid’ en vormen een kwaliteitsnorm voor de toegankelijkheid en duurzaamheid van overheidsinformatie en -diensten op internet.

Zie voor meer informatie:
- Kenniscentrum Elektronische Overheid: http://www.elo.nl
- eEurope Awards: http://www.e-europeawards.org
- CLIENT: http://www.ictal.nl
- IB Groep: http://www.ib-groep.nl
- Het Kadaster: http://www.kadaster.nl
- Hoogheemraadschap Rijnland: http;//www.rijnland.net
- Webrichtlijnen: http://webrichtlijnen.overheid.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-22T14:11:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.