Indiase bedrijven blikken teveel buiten landsgrenzen

Indiase ict-bedrijven concentreren zich teveel op de gehypte exportmarkt en hebben we weinig aandacht voor de lokale markt, waarschuwt onderzoeksbureau Gartner.

Analisten zeiden op de Gartner Summit India 2005 in Mumbai dat India nog steeds de snelst groeiende ict-markt ter wereld kent. Verwacht wordt dat die markt tussen 2004 en 2008 met 19 procent per jaar zal groeien. Daarmee groeit  het beduidend sneller dan de op-een-na snelst groeiende ict-markt, China. Tegen 2008 zal de ict-markt in India een waarde vertegenwoordigen van zo'n 54.8 miljard dollar, verwacht Gartner. In 2004 was dat nog 29.5 miljard.

 

Hoewel sommige Indiase dienstverleners op bepaalde markten naam weten te maken, zoals in de it-dienstverlening en business process outsourcing, zijn het de wereldwijde spelers die het grootste deel van de lokale Indiaase koek opsnoepen. Lokale aanbieders maken slechts 42 procent van de Indiase markt uit.

 

Gartner heeft drie potentiële scenario's gedefinieerd voor de Indiase ict-industrie in 2010. Het eerste scenario heeft de naam 'Wereldwwijde ict superster' en wordt gekarakteriseerd door een gebalanceerde ontwikkeling van zowel de lokale ict-industrie als de exportkracht. In het tweede scenario blijft de lokale markt gedomineerd door buitenlandse multinationals en moet de export-markt zijn best doen om te overleven. Tot slot zal India kunnen ophouden een wereldwijde ict-speler te zijn, door het grotendeels negeren van internationale standaarden en protocollen.

 

Gartner-analist Partha Iyengar: "De ict-industrie in India staat duidelijk op een kruispunt. Als technologieleveranciers, gebruikers en de overheid samen kunnen werken om het pad in het eerste scenario te volgen, zal India niet alleen opbloeien, maar ook als voorbeeld dienen voor andere groeimarkten."

 

 

 

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-01T09:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.