Apple sluit boekjaar af met record

Apple maakt vandaag de resultaten bekend voor het vierde kwartaal van het boekjaar 2005. Het bedrijf behaalde het afgelopen kwartaal de hoogste omzet en winst in zijn geschiedenis.

De netto kwartaalwinst bedroeg 430 miljoen dollar, ofwel 0,50 dollar per aandeel, bij een omzet van 3,68 miljard dollar. In hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar werd een omzet geboekt van 2,35 miljard dollar, en een nettowinst van 106 miljoen dollar, ofwel 0,13 dollar per aandeel. De brutomarge bedroeg het afgelopen kwartaal 28,1 procent, vergeleken met 27,0 procent in hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar. De internationale verkopen vertegenwoordigden in het vierde kwartaal 40 procent van de totale omzet.

De winst per aandeel ging met 0,12 dollar omhoog vanwege diverse belastingposten die verband hielden met netto-belastinglatenties, belastingreserves en een herziening van het belastingtarief voor het volledige jaar, dat is geschat in voorgaande kwartalen.

Apple heeft in het vierde kwartaal 1.236.000 Macintosh computers en 6.451.000 iPods verkocht, wat een stijging betekent van 48 procent in de verkoop van computers en een stijging van 220 procent in de verkoop van iPods ten opzichte van hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar.

Voor het boekjaar 2005 behaalde Apple een omzet van 13,93 miljard dollar en een nettowinst van 1,335 miljard dollar. Dit komt neer op een jaarlijkse groei van respectievelijk 68 procent en 384 procent, oftewel de hoogste jaaromzet en nettowinst in zijn geschiedenis.

‘Apple heeft het beste jaar in zijn geschiedenis afgesloten met een stijging van de jaaromzet van 68 procent en een stijging van de nettowinst van 384 procent,’ aldus Steve Jobs, CEO van Apple. ‘Dit is het directe resultaat van onze aandacht voor innovatie en de ongelooflijke hoeveelheid talent en creativiteit bij Apple. We zijn dan ook bijzonder blij met de nieuwe producten die we voor 2006 in petto hebben.’

‘We zijn zeer tevreden met de stijging van 48 procent van het aantal verkochte Macs in het vierde kwartaal, vergeleken met hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar en met het tiende achtereenvolgende kwartaal waarin we een recordverkoop van de iPod kunnen melden,’ zegt Peter Oppenheimer, CFO van Apple. ‘Voor het eerste kwartaal van 2006, dat 14 weken zal bedragen, verwachten we een omzet van ongeveer USD 4,7 miljard. We verwachten een GAAP-winst per aandeel van ongeveer 0,46 dollar, inclusief een geschatte kostenpost van 0,03 dollar per aandeel vanwege op aandelen gebaseerde compensatie in natura, wat neerkomt op een niet op GAAP gebaseerde winstverwachting per aandeel van circa dollar 0,49 dollar.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-12T09:52:00.000Z Redactie Computable/Channelweb