Novell snijdt in eigen organisatie en Suse

Novell voert een reorganisatie door, die naar schatting zeker 10 procent van het personeel de baan kost. Bronnen binnen het bedrijf melden aan Computable dat de Suse Linux-distributie wordt afgestoten naar een organisatie en dat het mes wordt gezet in de KDE-interface.

De grootscheepse reorganisatie moet een besparing van 110 miljoen dollar opleveren. Novell wou deze plannen morgen aankondigen, maar bronnen binnen het bedrijf lieten Computable zojuist (donderdagavond) al weten dat er onrust is, binnen de open source-gemeenschap. Suse-eigenaar Novell zou nu namelijk de voorkeur geven aan de Gnome-interface en de KDE-ontwikkelaars die het in dienst heeft, de wacht aanzeggen.

 

Volgens sterke geruchten stopt Novell nu onder meer met KDE, en beperkt het zich wat de Linux-desktop betreft tot Gnome. Novell kocht bijna precies twee jaar geleden Linux-distributeur Suse, die altijd veel heeft gedaan aan de ontwikkeling van KDE. Dat is een verzameling van goed op elkaar aangesloten toepassingen, gebaseerd op een aantal grafische principes. Novell werd in augustus 2003 echter ook eigenaar van Ximian, het bedrijf dat veel energie stak in de ontwikkeling van applicatieverzameling en grafische omgeving Gnome, de tegenhanger van KDE.

 

Verder brengt het bedrijf de Suse-distributie onder in een externe organisatie. Daarmee lijkt Novell het voorbeeld te volgen van concurrent Red Hat, die zijn Linux-desktopdistributie eerder al huisvestte in een stichting. Daarbij dient die externe organisatie als kweekbed voor nieuwe ontwikkelingen en plukt de softwareleverancier daarvan de vruchten voor een eigen distributie voor de zakelijke markt. Laatstgenoemde gaat dan vergezeld van recht op ondersteuning, en in het geval van Red Hat een abonnementsmodel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beetje oud nieuws dit: de (eerste?) ontslagronde bij suse is al achter de rug, de ontwikkeling van suse is al in een aparte divisie geplaatst (opensuse) om als kweekvijver te dienen voor Novells eigen distributie (novell linux desktop), en Novell heeft ervoor gekozen om KDE in de SUSE-series te handhaven, evenals Gnome.
Dit alles speelde afgelopen voorjaar/zomer

Richard

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-03T19:03:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.