Directie Atos Origin drukt Utrechtse verhuizing door

Het personeel van Atos Origin in Eindhoven is woedend over de knieval van de ondernemingsraad. Die heeft het verzet tegen de op handen zijnde verhuisplannen van de directie gestaakt.

In Eindhoven werken ruim 2500 Atos Origin-employees. Van een aantal panden loopt de huur af, wat voor de directie een van de aanleidingen is om 450 medewerkers over te plaatsen naar het hoofdkwartier in Utrecht. Het betreft vooral stafmedewerkers van de oude Philips-kern.

 

Uit diverse interne e-mails, die Computable heeft ingezien, blijkt dat zij de noodzaak van de concentratie niet inzien, omdat zij geen mobiel werk doen en hun meeste klanten in de regio Eindhoven zitten.

 

Ook hekelen ze de extra onkosten en de dreigende langdurige reistijd wanneer ze in Utrecht moeten werken. Compensatieregelingen in het opgestelde sociaal plan zouden onvoldoende zijn. "Het privéleven van velen wordt op z’n kop gezet. Het is een besluit met onmenselijke trekjes", licht één van hen telefonisch toe. Volgens de directie gaat het hier om een boze minderheid.

Tegen het oorspronkelijke plan van de directie van Atos Origin Nederland om 600 medewerkers uit de Lichtstad naar de Domstad over te plaatsen rees de afgelopen maanden fel verzet. De ondernemingsraad gaf na overleg met de vakorganisaties een negatief advies wegens onvoldoende onderbouwing.

 

De directie legde dit advies naast zich neer, waarna de personeelsvertegenwoordiger de zaak vorige maand aanhangig maakte bij de Ondernemingskamer. Intussen liepen de gesprekken tussen beide partijen door. De directie schroefde het aantal van 600 terug naar 450 medewerkers. De or - hoewel niet enthousiast - vond het nieuwe voorstel ditmaal wel voldoende onderbouwd, schrijft zij in een mededeling, en heeft de zaak bij de Ondernemingskamer ingetrokken.

 

Het personeel uit Eindhoven begrijpt deze ommezwaai niet, omdat het plan niet wezenlijk is veranderd. De or was niet bereikbaar voor commentaar.
Directeur Wilbert Kieboom schrijft in een brief aan het personeel dat een verschuiving van de betreffende functies naar Utrecht de werkgelegenheid op termijn beschermt, omdat er in het midden en westen van het land meer werk voorhanden is dan rondom Eindhoven.

 

Ook meer efficiëntie in de bedrijfsvoering, kostenreducties en een scherpere profilering als HQ van de Utrechtse locatie in Papendorp zijn redenen voor de verhuizing. Een zegsvrouw van de automatiseerder zegt dat momenteel individuele gesprekken plaatsvinden, waarin ook wordt gepraat over (reis)kostenvergoedingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Echt een bewijs van mismanagement, geen werkgelegenheid in Eindhoven?? De grootste onzin!!
Kijk eens op het internet: voor technische functies in Eindhoven legio mogelijkheden!
de laatste "beslissing" kostte ook 250 mensen hun baan en hierdoor kwam Atos 3 maanden in de rode cijfers en ik voorzie hier nu ook een enorme ontslaggolf.
Ik ben zelf ook helaas slachtoffer van deze regeling, maar worden de mensen hier niets in gevraagd om hun mening of gezinnen? Zo van ga maar lekker 4 uur onbetaald in de auto zitten? En dit is slechts Nederland; nu T Systems Atos Origin wil overnemen willen zij mischien Zuid-Nederland erbij hebben?
En waar zijn de vakbonden??
En of het acceptabel is om 600 of 450 werknemers te verplaatsen?
Ik denk niet dat de hogere functionarissen naar Utrecht zullen vertrekken...

In dit artikel toont de directie hoe zij staat tegenover het meest waardevolle kapitaal van de organisatie. Hoe vaak men in interne communicatie ook aangeeft dat met het meest waardevolle kapitaal de medewerkers worden bedoelt, lees je in de externe communicatie niets over deze waarde. Ook in dit artikel zijn de medewerkers die 'boos reageren' duidelijk in de minderheid en dus voor het hoger management niet interessant.
Reeds in een eerder interview met Computable heeft Wilbert Kieboom duidelijk aangegeven hoe Atos Origin omgaat met eigen medewerkers.
Op 22 juli heeft Wilbert bij het aankondigen van de collectieve ontslagen reeds aangegeven geen rekening te willen houden met minderheden: "met alle respect, waar praten de vakorganisaties over".

Los van het feit dat ik misschien een deel van de redenen om concentratie van aktiviteiten door te voeren kan begrijpen, vind ik het weer een duidelijke misstap van de directie om via externe communicatie te vermelden dat het protest weer een minderheid betreft waar men geen rekening mee hoeft te houden.
Wanneer gaan we nu eens serieus met elkaar om?

In that ancient time before the internet bubble there were thousands of information workers in Eindhoven who had a global client base. Eindhoven thrives on serving a global community. Who is this manager who says “in het midden en westen van het land meer werk voorhanden is dan rondom Eindhoven?” Does he really have the vision to lead proven technical genius? Success depends on growing the genius in your own workforce. Ask Bangalore, Budapest, Baltimore, Dublin and many others.

Gelukkig behoor ik tot degenen die in Eindhoven mogen blijven. Maar de manier waarop dit gespeeld is, geeft duidelijk aan hoe Atos omgaat met de medewerkers. Een management wat zo met haar personeel omgaat, is paniekvoetbal aan het spelen. Hopelijk is de reden voor deze korte termijn paniek, een overname door een ander bedrijf. Een bedrijf wat wel een lange termijn visie heeft. Zo niet, ga ik ander werk zoeken.

U begrijpt, dat ik mijn naam niet openbaar wil maken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-18T13:49:00.000Z Rik Sanders