Viafrica levert diensten voor Nice ICT-centra Tanzania

De Nederlandse organisatie Viafrica gaat een uitgebreide samenwerking aan met Nice International. Deze eveneens Nederlandse onderneming heeft in Gambia verschillende multi-functionele ict-centra opgezet, die draaien op zonne-energie. Op basis van het Nice-concept zullen beide organisaties in Tanzania een bedrijf opzetten, van waaruit de komende jaren twintig nieuwe centra zullen worden opgezet.

Nice International werd eind 2006 opgericht op initiatief van de stichting Energy for All, waarin enkele belangrijke spelers uit de Nederlandse energiesector zitting hebben. De afgelopen jaren werden in Gambia zeven Nice Centers opgezet, gerund door lokale ondernemers. Deze centra draaien op zonne-energiesystemen. De Nice Centers leveren uiteenlopende diensten. Klanten kunnen gebruikmaken van energiediensten, zoals het opladen van hun mobiele telefoon, en gebruikmaken van apparatuur als computers met toegang tot internet, printers en scanners. In een aparte filmzaal, uitgerust met grote televisies, kunnen presentaties worden gehouden en kan voorlichting worden gegeven. Ook bieden de Nice Centers it-opleidingen, variërend van cursussen voor beginnende gebruikers tot meer beroepsgerichte opleidingen. Ondernemers die voor hun bedrijfsvoering ict-diensten nodig hebben, kunnen in de Nice Centers een werkplek huren.

Ties Kroezen geeft sinds 2008 leiding aan Nice International. Hij ging op zoek naar financiering om verdere groei naar andere landen in sub-Sahara Afrika mogelijk te maken, en diende daartoe een voorstel in bij de EU Energy Facility, een fonds voor duurzame-energieprojecten in ontwikkelingslanden. De goedkeuring van dit voorstel afgelopen najaar, nadat co-financiering verworven was van FMO, Rabobank en Schneider Electric, betekent dat Nice de komende jaren tientallen nieuwe centra zal opzetten. Ook is voorzien in uitbreiding naar Tanzania en Zambia. Kroezen: 'We willen die uitbreiding niet op eigen houtje doen. Uiteindelijk hebben we voor zowel Zambia als Tanzania een lokale partner gevonden die een Nederlandse moeder heeft.'

Filosofie

Viafrica is sinds 2003 actief in Tanzania en heeft inmiddels op enkele honderden scholen computerlokalen ingericht. Ook levert de organisatie ict-oplossingen en diensten voor het lokale bedrijfsleven en (ontwikkelings-)organisaties. Kroezen: 'Beide organisaties zijn vanuit een totaal verschillende achtergrond in hetzelfde werkveld actief, een combinatie van it, educatie en ontwikkeling. Maar zeker zo belangrijk is de filosofie die erachter zit. Viafrica hanteert net als Nice een redelijk zakelijke, bedrijfsmatige aanpak. Bovendien is Viafrica al jaren actief in Tanzania en heeft er al een lokale organisatie. Ze kennen de markt, ze weten hoe het er werkt, ze kennen de taal en de cultuur.'

Afgelopen oktober bezocht Kroezen Tanzania met Viafrica-directeur Joost Dam om de samenwerking verder vorm te geven. Kroezen en Dam bezochten onder meer potentiële locaties in de omgeving van Moshi, waar het Viafrica-kantoor gevestigd is, en voerden verkennende gesprekken met mogelijke partners voor het leveren van nieuwe diensten. 'We zijn nu bezig om een lokaal bedrijf op te richten: Nice Tanzania. Dat bedrijf zal nauw samenwerken met de bestaande Viafrica-organisatie in Tanzania. We hebben ook afgesproken dat we in de Nice Centers de Viafrica-producten en diensten gaan aanbieden: de verkoop van hardware, it-diensten en it-educatie.'

Pilot-center

Medio dit jaar zal de eerste Nice Tanzania-vestiging in Moshi zijn deuren openen. Dit voorjaar al hoopt Kroezen een pilot-center op te zetten, om de nodige ervaring op te kunnen doen.
Kroezen verwacht dat de expertise die Viafrica inbrengt het Nice-concept kan verdiepen en verbreden: 'We zijn nadrukkelijk op zoek naar wisselwerking tussen de landen waar Nice actief is. Het is niet zo dat we een uitgekristalleerd concept hebben dat we één op één willen overnemen. We houden er nadrukkelijk rekening mee dat het Nice-concept op onderdelen anders zal worden in Tanzania. Dat vinden we alleen maar prima, dan kunnen we die ervaring ook weer uitwisselen.'

Ties Kroezen

Ties Kroezen studeerde bedrijfskunde en informatica en was vijftien jaar lang management-consultant. Hij werkte onder meer voor Andersen Consulting (het latere Accenture) en Nolan Norton. In 2004 vertrok Kroezen voor een periode van drie jaar naar Ghana, waar hij een bedrijf opzette dat kleine boeren koppelt aan de afzetmarkt en landbouwtechnische ondersteuning biedt. Eenmaal terug in Nederland was Kroezen betrokken bij de oprichting van FairMatch Support, een organisatie die zich inzet voor duurzame handelsketens. In 2008 werd hij benoemd tot directeur van Nice International.

Viafrica

Een belangrijk deel van de maatschappelijke projecten van Viafrica richt zich op ict binnen het middelbaar onderwijs in verschillende landen in sub-Sahara Afrika. De organisatie investeert daar in het inrichten van computerlokalen. Viafrica´s CLASSworks-projecten bieden een pakket voor inrichting, gebruik en beheer van computerlokalen. CLASSworks staat voor Computer Learning And Sustainable Support Works. Naast de inrichting van de technische infrastructuur, begeleidt Viafrica vanuit de lokale vestigingen in Kenia en Tanzania de scholen ook met beheer, onderhoud en support. Computable steunt dit initiatief.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Prima initiatief. Ik zou er best eens voor een paar weken willen rondkijken en eraan mee willen werken

Hans, je kunt een e-mail sturen naar info@nice-international.com met je gedachten hierover (ervaring en eventuele bijdrage). Kom dan gerust eens kennis maken op ons hoofdkantoor in Amsterdam.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-01-31T11:54:00.000Z Vincent Hoogendijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.