Viafrica biedt Afrikaanse scholen internet

Dit artikel delen:
Classworks-school Viafrica

De ict-hulporganisatie Viafrica start een campagne om Afrikaanse scholen te voorzien van internettoegang. Viafrica heeft sinds 2003 enkele honderden middelbare scholen in Kenia, Tanzania en Sierra Leone van computerlokalen voorzien. De enorme groei van netwerken voor mobiel internet maakt het in veel gebieden nu mogelijk een betrouwbare en betaalbare internetverbinding te realiseren. Per school is een donatie van vierhonderd euro nodig.

Met het programma ClassWorks begeleidt Viafrica vanuit lokale vestigingen al enkele jaren de scholen met beheer, onderhoud en support, training van docenten, seminars voor de schoolleiding en het leveren van digitaal onderwijsmateriaal. Computable ondersteunt dit initiatief. Tot nu toe hebben de ClassWorks-scholen geen permanente internetverbinding, voornamelijk omdat de beschikbare verbindingen te duur waren. Viafrica heeft dit probleem tot nog toe opgevangen door de digitale content van zijn educatieve website www.classworksacademy.net offline toegankelijk te maken.

De afgelopen tijd is de internetinfrastructuur in Afrika sterk verbeterd, met name door de groei van netwerken voor mobiel internet. Eind vorig jaar passeerde het aantal mobiele aansluitingen op het Afrikaanse continent de 650 miljoen. Afrika vertegenwoordigt daarmee, na Azië, de grootste mobiele markt ter wereld, en tevens de snelst groeiende. In steeds meer gebieden wordt het mogelijk om een betrouwbare en betaalbare internetverbinding te krijgen.

De klaslokalen van de ClassWorksscholen zijn uitgerust met Windows- of Linux-clients, die in een LAN verbonden zijn met een Ubuntu-server. Wordt de server uitgerust met een 3G-modem, dan kan deze server fungeren als gateway naar het internet voor het LAN. Per school is een donatie van vierhonderd euro nodig. De scholen zelf dragen elk honderd euro bij.

Modulair

Uit dit bedrag wordt een aantal zaken bekostigd. Naast een mobiel breedband-modem krijgt de school een website gebaseerd op een modulair content management systeem die naar behoefte kan worden uitgebreid. Ook ontvangt de school een internet- en cms-training van een week voor tien docenten.

Bovendien kan er van het startbudget het internetgebruik voor het eerste jaar worden betaald. Daarna betaalt de school één euro in lokale valuta per vierhonderd megabyte dataverkeer. Viafrica schat dat dit gemiddeld zal uitkomen op drie tot zes euro per maand. De scholen krijgen toegang tot een veelheid aan bronnen voor didactische kennis en vaardigheden. Via hun eigen websites krijgen zij de mogelijkheid in contact te komen met andere scholen, of deel te nemen aan internationale uitwisselingsprogramma's.

Doneren?

Wil je het programma African Schools Online van Viafrica ondersteunen, vul dan nu het formulier op de site van Viafrica in.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-04-10T17:09:00.000Z Vincent Hoogendijk


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.