Viafrica betreedt internationaal consortium

De Nederlandse ict-hulporganisatie Viafrica is onlangs toegetreden tot de Ict for Development Alliance (Ict4DAlliance), een consortium van zes internationale hulporganisaties die zich tot doel stellen de digitale kloof te dichten, en daarin effectiever te opereren door het delen van kennis en best practices. De samenwerking ging van start tijdens het 10-jarig jubileum van de Belgische organisatie Close the Gap in Brussel.

Woensdag 19 november markeerde het 10-jarig bestaan van de Belgische organisatie Close the Gap. Tijdens het jubileum in Brussel ging een nieuwe samenwerking van start: Ict4DAlliance. Het consortium bestaat uit zes international hulporganisaties die zich bezighouden met de inzet van ict binnen het onderwijs in ontwikkelingsgebieden. Ook de Nederlandse hulporganisatie Viafrica maakt onderdeel uit van dit project. Andere deelnemende organisaties zijn Camara, Computer Aid International, Computers 4 Africa en Computers for Schools Kenya.

De Ict4Development-sector is op dit moment nog zeer gefragmenteerd. Er zijn veel organisaties actief met verschillende business modellen in veel ontwikkelingsgebieden. Meestal worden zij echter met dezelfde uitdagingen geconfronteerd. De nieuwe alliantie brengt organisaties met een vergelijkbare visie op ict en ontwikkeling samen, om effectiever te kunnen opereren door het delen van kennis en best practices, en door gezamenlijk naar buiten te treden naar stakeholders als overheden, niet-gouvernementele organisaties (ngo) en bedrijven. Ook op het gebied van logistiek, energievoorziening, de verwerking van e-waste en fondsenwerving zal de samenwerking vorm krijgen.

Viafrica

De afgelopen twaalf jaar heeft Viafrica ruim een kwart miljoen leerlingen op honderden scholen toegang verschaft tot computeronderwijs. Dit gebeurt onder andere via de Classworks-projecten, waarbij docenten toegang krijgen tot digitale onderwijs- en leermiddelen. Classworks staat voor Computer learning and sustainable support works en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een complete productfamilie. Naast de aanschaf van apparatuur worden de scholen vanuit vestigingen in Kenia en Tanzania langdurig begeleid met onderhoud, support, lesmateriaal en training.

ICT zonder grenzen

Het project ‘ICT zonder grenzen’ is een samenwerkingsverband van Computable met Viafrica. Computable wil met dit project bijdragen aan verdere toepassing van informatietechnologie in ontwikkelingslanden. Viafrica werkt aan de verbetering van het onderwijs in Tanzania en Kenia met ict-oplossingen. De organisatie won in 2012 de Computable-award Meest maatschappelijk verantwoorde ict-onderneming. PC-Donatie, het gezamenlijke initiatief van Viafrica en SiSo, kreeg daarbij een bijzondere vermelding van de jury.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-11-21T15:01:00.000Z Vincent Hoogendijk


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.