Atos wil weer praten over arbeidsvoorwaarden

Ict-dienstverlener Atos Origin heeft met de centrale ondernemingsraad een convenant gesloten voor arbeidsvoorwaardenoverleg. De afspraak is nodig omdat in 2008 het cao-overleg met de vakbonden werd afgebroken. De directie wilde toen niet spreken over de beloningssystematiek, wat de bonden juist wel wilden. Ook voor 2010 valt een eventuele loonsverhoging buiten het overleg.

In het convenant is afgesproken dat de centrale ondernemingsraad en de directie jaarlijks een collectief arbeidsvoorwaardenpakket afspreken. Voor een eventuele collectieve loonsverhoging ligt de uiteindelijke beslissing echter bij de werkgever, vertelt de woordvoerster. 'Met de centrale ondernemingsraad bespreken we het totale pakket van arbeidsvoorwaarden, ook de loonparagraaf.' Ze geeft toe dat het belangrijkste deel van die paragraaf betrekking heeft op de zogeheten loonruimte, de verhoging die dus zonder overleg wordt bepaald.

CAO 2007

De basis voor het arbeidsvoorwaardenoverleg is de cao van het jaar 2007. Doordat sindsdien geen nieuwe cao tot stand is gekomen, liepen de meeste bepalingen door in 2008 en 2009. Sommige voorwaarden werden wel tussentijds aangepast. 'Dit is steeds in overleg met de centrale ondernemingsraad gebeurd.' De woordvoerster weet niet of deze wijzigingen ook betrekking hadden op de loonruimte.

De centrale ondernemingsraad kan voor de onderhandelingen interne bedrijfsinformatie gebruiken, een beroep doen op medezeggenschapsraden en medewerkersvertegenwoordigingen en rechtstreekse achterbanraadpleging organiseren. Als de twee gesprekspartners niet tot een akkoord komen, kunnen ze een bemiddelingscommissie inschakelen.

Na de zomer

Het eerste collectieve arbeidsvoorwaardenoverleg tussen Atos Origin en centrale ondernemingsraad begint 'na de zomer', zegt de woordvoerster. Het betreft de voorwaarden voor 2010. Het convenant wordt geëvalueerd, hoewel de voorlichtster niet weet op welk moment. De looptijd van het akkoord is haar ook onbekend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De eerste achterban raadpleging had dan al wel plaats mogen vinden, namelijk over het convenant...

...en ik lees wel heel veel keer het woord onbekend in dit artikel.

Heb medelijden met de werknemers bij Atos, een dergelijke werkgever verdient het niet om zulke proffesionals dusdanig van hun rechten te ontdoen.

De directie denkt zeker dat we nog in de jaren 20 van de vorige eeuw leven. De werkgever bedenkt wel wat goed is voor de arbeider en bedenkt ook de passende belonig.
Overleg daarover is niet mogelijk, dan wordt het baasje boos!

@Guest: blijf maar gewoon werken waar je nu zit. Hebben wij geen last van je

Directie Atos Origin heeft focus gelegd op employability en behoud van banen. Daartoe oa het opleidingsbudget verdubbeld (company wide). Misschien zijn dat belangrijker zaken dan nu over de loonontwikkeling meepraten!

Dit is een publicitaire stunt. Atos doet heel andere dingen dan men via 'woordvoerders' aan de pers communiceert. Hoe het er werkelijk aan toe gaat valt o.a. te lezen op : http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1275484/last
Enne Gijs: welke functie heb jij binnen Atos? Persvoorlichter?

@rovinguser, guest. Geen overleg dan doet Atos het niet goed, wel overleg, dan doet Atos het niet goed. Je kan bij jullie niet winnen. En ja Atos mag inderdaad bepalen hoe ze willen belonen. En jij mag bepalen of je daar wilt werken. Ik zie vaker jullie soort van commentaar. Nogmaals, ga aub weg en ga een ander bedrijf met jullie negativiteit besmetten (of zouden ze jullie niet willen hebben). @rovinuser, wat is jouw baan?

@zapper: wat mij stoort en ik aan den lijve heb ondervonden bij grote IT bedrijven is : dingen zeggen en dingen doen die totaal niet in overeenstemming zijn met elkaar. Helaas is Atos daar een goed voorbeeld van. Het lijkt, zoals ik al eerder memoreerde meer op 'intensieve menshouderij' dan op adequaat personeelsbeleid. Er zijn IT bedrijven die dit veel beter doen dan Atos.

Overigens gaat de grote klap nog komen:
Vandaag in het FD:
http://www.fd.nl/artikel/12095411/ontslaggolf-nederlandse-it-sector

Om jouw vraag te beantwoorden: ik ben nu werkzaam als IT-er in de onderwijswereld, daarvoor was ik werkzaam bij Atos. Wat is jouw functie?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures ICT-branche

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-31T08:18:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.