Nederland vierde op de ICT-wereldranglijst

Nederland staat voor het derde jaar op de vierde plaats op de zogenaamde Networked Readiness Index (NRI) van het World Economic Forum (WEF). Op de index worden 143 landen gerangschikt naar hun capaciteit om ict optimaal te benutten.

Op de Networked Readiness Index van het World Economic Forum (WEF) worden 143 economieën in de wereld op grond van hun vermogen om ict aan te wenden voor economische groei, innovatie, werkgelegenheid en maatschappelijk welzijn gerangschikt. Voor de vijftiende editie is Singapore op de eerste plek geëindigd, gevolgd door Finland en Zweden. Voor het derde jaar op een rij staat Nederland op de vierde plaats.

De overall score wordt bepaald aan de hand van vier hoofdindicatoren. Bij de hoofdindicator 'economische en sociale impact van ict’ staat Nederland op de tweede plaats. Samen met Zuid-Korea voert Nederland de lijst aan op het onderdeel digitale communicatie van de overheid naar burgers en digitale interactie met de overheid. Inwoners van Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven scoren met de zevende en zesde positie hoger op de indicator ‘gebruik van ict’ dan de overheid (dertiende positie).Voor het belang van ict blijft Nederland relatief achter: de visie van de overheid scoort de 33ste positie en voor het bevorderen van het gebruik van haar ict-diensten wordt Nederland op de 23ste plaats gezet.

Dure ICT in Nederland

Nederland staat met een 72ste positie relatief laag op de betaalbaarheid van ict. Nederland kent vooral relatief hoge tarieven voor mobiel bellen (101ste positie) en voor breedband internet (68ste positie). De positie van Nederland op dit onderdeel is de afgelopen jaren gedaald. Zo had Nederland in 2012 nog de 47ste positie op dit onderdeel.

De 10 procent van best presterende economieën in de Networked Readiness Index zijn twee maal beter in staat in het aanwenden van ict dan de 10 procent van economieën in de staart van de lijst. Volgens Henk Volberda, verantwoordelijk voor de verzameling van Nederlandse gegevens, is een gebrek aan toegang tot ict een belangrijke barrière voor ontwikkelings- en opkomende economieën.

Networked Readiness Index

In de vijftiende editie van de Networked Readiness Index worden 143 economieën in de wereld op grond van hun vermogen om ict aan te wenden voor economische groei, innovatie, werkgelegenheid en maatschappelijk welzijn, gerangschikt. Inscope Research for Innovation van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) is partnerinstituut van het World Economic Forum (WEF) en heeft onder leiding van Henk Volberda, professor Strategic Management & Business Policy aan RSM, de gegevens voor Nederland verzameld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Goeie infrastructuur maar alles ict gerelateerd is blijkbaar niet zo efficient gebruikt en wel reteduur. Perfecte infra voor rightsourcing naar tomorrowland. Daar discussieren ze vast ook minder over licenties :-). Nolicenties as as Service. OSS of niet, het gaat er tenslotte om wat het kost.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures ICT-branche

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-04-15T11:35:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.