Royal Haskoning ontwerpt groen datacenter

Dit artikel delen:

Parthenon Data Centers heeft ingenieursbureau Royal Haskoning in de arm genomen voor het technische ontwerp van een zogeheten groen datacenter van 10.000 vierkante meter in de Wieringermeer. Bijzonder aan dit datacenter is dat het stroom afneemt van groentekwekers. Het datacenter levert de tuinders warmte terug. In de zomer wordt de restwarmte van het datacenter opgeslagen in de bodem.

Ingenieursbureau Royal Haskoning ontwerpt het gebouw, de koppeling met de tuinders, de koeling en de technische uitrusting. De back-up voor de elektriciteitsvoorziening biedt het hoogspanningsnet van energietransporteur Tennet.

Het datacenter van Parthenon wordt gefinancierd door de investeringsmaatschappij ZBG van de Brabantse vastgoedmiljonair Frank Zweegers, onder andere eigenaar van vastgoedmaatschappij Breevast. De onderneming heeft inmiddels een tweede locatie op het oog voor een vergelijkbaar groen datacenter. Ook kijkt het bedrijf naar interessante plekken in Engeland.

43 datacenters

Parthenon Data Centres is twee jaar geleden op gericht door Pieter Duijves en de Brit Kevin Burton. Duijves werkte eerder bij telecomleverancier  Global Crossing, waar hij verantwoordelijk was voor het opbouwen van het Europese netwerk. In totaal bouwde en runde hij 43 datacenters. Later was hij er directeur Europa. Daarvoor werkte hij in managementfuncties bij Lucent Technologies en AT&T Bell Labs. Duijves studeerde elektrotechniek aan de Technische Universiteit .

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een ideale server voor dit soort groene datacenters is de Dell XS11-VX8. Specificaties zijn te vinden op de link http://en.community.dell.com/blogs/direct2dell/archive/2009/05/19/dell-launches-quot-fortuna-quot-via-nano-based-server-for-hyperscale-customers.aspx

Leuke plek hoor.. Wieringermeer.. staan je servers tenminste groen.

Alleen jammer dat je er bijna niet bij kunt qua aansluitingen, ga je je daar weer blauw voor betalen ;)

Pieter,

We hebben elkaar hierover al meerdere keren gesproken en ik blijf jullie iniatief niet alleen boeiend vinden, maar ook maatschappelijk en technologisch vooruitstrevend. Dit is een voorbeeld hoe onze bedrijfstak met datacenters bezig moet zijn. Goed elkaar hierover weer snel te spreken.

Hergebruik van warmte is prachtig. Nog mooier is wanneer we de bron, het Energieverbruik van Data-Centers kunnen, verminderen. Wij zijn als architect, samen met Boersema Installatieadviseurs, betrokken bij de ontwikkeling van een concept dat 20-30% minder energie verbruikt (PUE 1,1) Zie voor meer informatie www.lowspeedventilation.com
Henk Moen
Moen & van Oosten architekten
henk@moenvanoosten.nl

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-02T10:56:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.