Pc-producenten mikken voor 2006 op de woonkamer

Ook in 2006 proberen pc-makers marktterrein te winnen in de woonkamer. Intel speelt hierbij een stimulerende rol met de aanstaande komst van zijn Viiv-technologie.

Viiv is een nieuw hardware-merk van Intel dat bedoeld is voor digitaal vermaak in huiskamer-pc’s. De chipproducent wil Viiv op vergelijkbare wijze in de markt zetten als zijn mobiele chippakket Centrino. Pc-verkopers dienen niet alleen de Viiv-processor af te nemen, maar ook de bijbehorende chipsets, netwerk-chip en Windows XP Media Center Edition 2005.

 

De technologie stimuleert mooier ontwerp doordat het kleinere pc-kasten mogelijk maakt. Met Viiv-technologie kan de pc bovendien met een afstandsbediening aan en uit worden gezet, net als een tv. Verder vergemakkelijkt Viiv het rondsturen van video, foto’s en muziek over een thuis-netwerk.

Dat laatste belooft ook Microsoft voor 2006, door de lancering van Vista. Om voorbereid te zijn op digitaal vermaak zal dit nieuwe besturingssysteem verder onder andere digital rights management ondersteunen. Voor Media Center Edition komt er ook een Vista-upgrade, die de pc geschikt maakt voor CableCARD-hardware. Daarmee behoren compatibiliteits-problemen met verschillende decoders voor kabel-tv hopelijk tot het verleden.

Van Apple wordt voor 2006 ook veel huiskamergeweld verwacht. In 2005 lanceerde het bedrijf al de elegante en goedkope Mac Mini, en G5-iMac’s met afstandsbediening. Apple schakelt dit jaar over op Intel-chips, maar of dat ook Viiv-chips zullen zijn is vooralsnog onbekend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-02T13:50:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.