IBM-expert waarschuwt voor korte levensduur cd's

Natuurkundige en opslagexpert van IBM Kurt Gerecke waarschuwt bedrijven dat gebrande cd's een levensduur hebben van slechts twee tot vijf jaar. Om geen data te verliezen raadt hij bedrijven aan gegevens op te slaan op magnetische tapes.

"Anders dan geperste, originele cd’s, hebben gebrande cd’s een relatief korte levensduur tussen de twee en vijf jaar. Dit hangt wel af van de kwaliteit van de cd", zegt Gerecke. Om de data op de cd langer te kunnen bewaren is het raadzaam de cd op te slaan op een koele, donkere plaats. Gerecke raadt daarom aan de data op te slaan op magnetische tapes. Deze hebben volgens hem een levensduur van dertig tot honderd jaar. "Ook magnetische tapes kunnen onleesbaar worden, maar zij zijn superieur ten opzichte van andere opslagmethoden", zegt Gerecke. Oorzaak van het probleem is de achteruitgang van het materiaal. Gebrande cd’s hebben een speciale laag die door verwarming gegevens op kan slaan. De achteruitgang kan tot gevolg hebben dat de data ‘verspreid’ wordt over het oppervlak waardoor de cd niet meer te lezen is door de laser. "Vooral bedrijven moeten constant kijken naar nieuwe opslagtechnieken en een opslagstrategie hebben die hun de mogelijkheid geeft nieuwe technologieën te implementeren", zegt Gerecke. Bedrijven kunnen anders voor grote problemen komen te staan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er wordt gesteld dat magnetische tapes superieur zijn ten opzichte van andere opslagmiddelen. De meest veilige methode van opslag is nog steeds opslaan op micro fiche, veel financiële instellingen gebruiken deze nog voor de bewaarplicht van vijf jaar.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-12T11:34:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.