Intel schrapt hardware-emulatie IA-32 in Itanium

Intel laat de hardwarematige emulatie van zijn 32-bit processoren vallen voor de Montecito-uitvoering van zijn 64-bit Itanium-processor. Dit blijkt uit de eind vorige week verschenen technische handleiding voor die chip.

Gebruikers van Itanium-computers die toch 32-bit software voor x86-chips willen draaien, zijn voortaan aangewezen op Intels emulatiesoftware. Dat is de IA-32 Execution Layer, die in 2004 debuteerde.

Woordvoerders van Intel verklaren nu dat die software-emulatie meer flexibiliteit biedt en een hoger prestatieniveau. De prestaties van de hardwarematige emulatie bleven relatief nogal achter. Dit was mede te wijten aan het uitstel van de Itanium (codenaam Merced) zelf, die later uitkwam en dus inmiddels qua snelheid niet meer zo vooruitstrevend was als eerst gepland.

Intel schrapt nu de hardwarematige emulatie om daarmee letterlijk ruimte te winnen op de relatief grote chip. De Itanium is in de laatste paar uitvoeringen voorzien van alsmaar groter cachegeheugen, wat veel plek inneemt op de processor. Overigens is de IA-32 emulatie niet bepaald veelgebruikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-23T15:18:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.