HP en Intel steunen Itanium met 10 miljard dollar

HP, Intel steken samen met een groep serverproducenten 10 miljard dollar in de 64-bit Itanium-processor. Die chip is van Intel, maar de onderliggende architectuur (EPIC) is door de twee bedrijven samen ontwikkeld. Bovendien stapt HP voor zijn servers over naar die processor.

Daarvoor schrapt HP de eigen Risc-processoren PA-Risc en Alpha - afkomstig van het overgenomen Compaq, die de chip weer had door de koop van Digital (DEC). Het forse bedrag van 10 miljard dollar wordt overigens besteedt in de loop van de komende vier jaar, dus tot 2010.

De andere ict-bedrijven die hieraan bijdragen, zijn Unisys, Silicon Graphics (SGI), NEC, Hitachi, Fujitsu-Siemens en Bull. Die serverproducenten laten hun eigen processorplatformen grotendeels varen ten gunste van de Itanium, of zien in die 64-bit Intel-chip uitbreiding naar een grotere afzetmarkt.

De gezamenlijke investering wordt besteed aan onderzoek en ontwikkeling, marketing en steun aan software-ontwikkelaars. Intel verklaart dat de Itanium al terrein heeft veroverd op concurrerende Risc-processoren zoals de Power van IBM en de UltraSparc van Sun Microsystems.  "We willen dat echter versnellen en als één verenigd front", verklaart woordvoerder Tom Kilroy van Intel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-30T12:04:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.