IBM demonstreert draadloze breedband-chip

IBM heeft een prototype gereed van een chip die gegevens draadloos met 600 Mpbs over een afstand tot tien meter kan verzenden. De producent stelt dit prototype beschikbaar aan haar klanten.

In de toekomst moet de transmissiesnelheid zelfs 1,4 à 1,5 Gbps kunnen halen. Daarmee is de chip in staat HDTV (high-definition tv) draadloos te verzenden. Klanten kunnen de chip van IBM kopen, of op basis van een licentie zelf chips produceren.

De chip maakt gebruik van radio-technologie in de frequentieband tussen de 30 en 300 GHz, en is daarmee geschikt voor zenden volgens de 802.15.3c-specificatie. Die aanstaande standaard is nu nog in ontwikkeling door standaardisatie-orgaan IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers). Toepassingen die voldoen aan deze specificatie zenden in het spectrum tussen de 54 en 64 GHz. Deze zeer hoge frequentieband mag wereldwijd worden gebruikt zonder vergunning.

De toekomstige gegevensoverdracht van 600 Mbps zou de IBM-chip breedbandiger maken dan wireless usb (w-usb), dat data verzendt met 480 Mbps tot drie meter en 110 Mbps tot tien meter. W-usb is gebaseerd op de radio-technologie ultra wideband (uwb). In 2006 zal de Europese Commissie naar verwachting het binnenshuis gebruik van deze technologie toestaan, in de band tussen 3,1 en 10,6 GHz. Uwb kan in principe van het hele frequentiespectrum gebruik maken. Dat gebruik stuit echter op verzet van een aantal bestaande gebruikers van het spectrum.

Philips werkt ondertussen aan toepassingen voor nog snellere gegevensoverdracht tot drie meter op basis van uwb. Eind november vorig jaar toonde het bedrijf op het Net-atHome-evenement in Nice een demo die bestond uit een draadloze uwb-link met een bandbreedte van 200 Mbps waarover gecomprimeerde HDTV-beelden werden verzonden. Over twee à drie jaar hoopt Philips geen compressie meer nodig te hebben, en een bandbreedte tussen de 1,5 en 1,65 Gbps te halen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-08T13:18:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.