Toshiba neemt licentie op LongRun2 van Transmeta

Chipfabrikant Toshiba heeft een licentie genomen op de LongRun2-technologie van chip-ontwerper Transmeta. Deze technologie dient voor het produceren van energiezuinige chips.

De overeenkomst met Transmeta stelt Toshiba in staat om LongRun2-technologie te verwerken in huidige en toekomstige chips, met transistor-verbindingen van de huidige 90 nanometer tot toekomstige verbindingen van minimaal 22 namometer.

Met LongRun2 kunnen chipfabrikanten de minimale stroomsterkte of spanning instellen waarbij een transistor aan gaat. Hiermee kan voorkomen worden dat stroomlekkage vanaf een transistorverbinding per ongeluk ook een naburige transistor aanzet, met onnodig energieverlies tot gevolg. Dat maakt chips met LongRun2-technologie energiezuiniger.

In het voorjaar van 2005 besloot Transmeta om zelf te stoppen met het produceren van chips, en alleen nog chipstechnologie onder licentie te verkopen.

Het is nog onbekend of de LongRun2-technologie ook zal worden toegepast in de Cell-processorarchitectuur die Toshiba samen met IBM en Sony heeft ontwikkeld. Die geavanceerde multicore-chip vormt de kern van Sony's Playstation 3-spelcomputer en andere toekomstige multimedia-producten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-27T14:02:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.