IBM-lab maakt compleet moleculair circuit

Onderzoekers van IBM hebben een compleet circuit op moleculaire schaal weten te maken. Nano-onderzoek - en doorbraken op dat gebied - was tot op heden vooral beperkt tot op zichzelf staande transistoren van miniscuul formaat.

De IBM-doorbraak is gebaseerd op een enkele molecuul van koolstof (carbon nanotube). Dit nieuwe materiaal heeft geen electrische weerstand en kan dus echt aan of uit zijn; hedendaagse chip-materialen kennen enige vorm van stroom-lekkage. Carbon nanotubes beloven dus de rol van silicium (silicon) over te nemen. Het nu gemaakte circuit is weliswaar langzamer dan hedendaagse silicium-chips, maar wel al een miljoen keer sneller dan eerder gefabriceerde experimentele nanochips.

Bijzonder aan de prestatie van de onderzoekers is vooral het feit dat het moleculaire circuit is gefabriceerd met reguliere chipproductieprocessen. Tot op heden zijn de vereiste enorme investeringen in nieuwe, geavanceerde (en dus zeer kostbare) fabricagetechnieken één van de grote struikelblokken voor nieuwe en volgende generatie chiptechnieken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-27T08:25:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.