Harde schijven krijgen standaard grotere sectoren

De groei van harde schijfcapaciteit en bestanden noodzaakt een vergroting van de sectoren van harde schijven. De International Disk Drive, Equipment and Materials Association (IDEMA) concludeert na uitvoerig overleg dat de sectoren van de huidige standaard van 512 bytes naar 4096 bytes (4 KB) moeten.

De Amerikaanse IDEMA-directeur dr. Ed Grochowski, werkzaam als onderzoeker bij IBM's onderzoekslabs, zegt dat het vergroten van de sectoren de datadichtheid van harde schijven verhoogt wat de weer opslagcapaciteit weer vergroot. En dat tegen dalende kosten per Gigabyte.

Een andere reden zit in dataveiligheid. “Het huidige vergroten van de datadichtheid van nieuwe harde schijven brengt een verbeterde error correction code (ECC) met zich mee. Daar is meer ruimte voor nodig en dat past beter op een 4096-byte sector”, aldus Grochowski.

De IDEMA is opgezet door bedrijven die zich bezig houden met de ontwikkeling van harde schijven. In de vereniging zitten zowel fabrikanten als softwaremakers. IDEMA-lid Microsoft is van plan om zijn nieuwe besturingssysteem Windows Vista geschikt te maken voor harde schijven met dergelijke 4KB-sectoren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-27T12:16:00.000Z Rian van Heur