Europese onderzoekers sluiten chip aan op hersencel

Europese wetenschappers hebben nieuwe neuroprocessoren ontwikkeld waarin levende hersencellen samenwerken met siliciumcircuits. De doorbraak geeft aan dat in de toekomst geavanceerde siliciumprotheses gebruikt kunnen worden om bepaalde handicaps te verhelpen.

De processor is één vierkante millimeter groot en heeft meer dan 16.000 transistors en honderden capacitators. De wetenschappers verbinden de chips met de hersencellen middels speciale proteïnen die in de hersenen gevonden worden.

De wetenschappers ontdekten dat de proteïne niet alleen als lijm kon dienen. De proteïne zorgt ook voor een link tussen de ionische kanalen van de neuronen (hersencellen) en het materiaal van de semiconducter waardoor elektrische signalen van het neuron doorgegeven worden aan de siliciumchip. Omgekeerd konden de capacitors de hersencellen stimuleren.

Het implanteren van chips in hersenen is volgens de onderzoekers nog toekomstmuziek. Wel zou de farmaceutische industrie de chips korte termijn kunnen gebruiken om het effect van drugs op hersenen te monitoren.

De wetenschappers zijn nu bezig met de bestrijding van de de schadelijke effecten die hersencellen oplopen wanneer ze geactiveerd worden door de capacitators. Daarnaast gaan de wetenschappers proberen om de chips te controleren door middel van de genetische gegevens in hersencellen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-29T14:49:00.000Z Redactie Computable/PCM
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.