Amerikaanse specialist komt met 48-core Java-processor

Het Amerikaanse bedrijf Azul Systems komt in 2007 met een Java-processor die maar liefst achtenveertig rekenkernen (cores) telt. Die gespecialiseerde Vega 2-chip wordt op 90 nanometer geproduceerd door fabriekspartner TSMC.

Intel en AMD komen in 2007 met quadcore (vierkerns) x86-processoren, terwijl Sun nu al een acht-core UltraSparc-variant op de markt heeft. Laatstgenoemde is echter - ook volgens de leverancier zelf - niet geschikt voor alle taken, dus neigt al naar gespecialiseerde inzet. Dat geldt zeker voor de Vega 2 van Azul, die is bedoeld voor het draaien van Java-applicaties, zoals die van JBoss en BEA.

De huidige Vega-processor (op 130 nanometer) van de Amerikaanse chipspecialist telt vierentwintig kernen. Die chip doet dienst in taakspecifieke rekenapparaten die in een 11U hoog rack met in totaal 16 processoren (dus 384 kernen) en maximaal 256 GB geheugen. Deze monstermachine (Azul Compute Appliance) is nogal prijzig en heeft een energieverbruik van 2700 Watt. De Vega 2 is relatief energiezuiniger en moet leiden tot 768 kernen in één SMP-systeem met 768 GB geheugen.

Azul heeft Sun Microsystems vorige week aangeklaagd voor patentinbreuk en diefstal van bedrijfsgeheimen. De twee waren al enige tijd in contact over multicore-technologie. Sun zegt verbaasd te zijn over de aanklacht en ontkent berichten dat het er op uit was Azul - al dan niet deels - in handen te krijgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-30T10:15:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.