Intel versnelt cycli voor nieuwe architecturen

Intel voert het tempo op voor de ontwikkeling van nieuwe processorarchitecturen. Het wil elke twee jaar een nieuwe basisarchitectuur introduceren. Tot op heden doet Intel dat om de vier tot zes jaar.

Dit liet ceo Paul Otellini weten op een aandeelhoudersbijeenkomst van de chipproducent. Daar werden de relatief tegenvallende financiële resultaten besproken en kondigde Otellini een brede reorganisatie aan. Deze wordt in de komende drie maanden uitgevoerd. "We gaan streng kijken naar onze uitgaven en onze kostenstructuur", zegt de topman.

Analisten oordeelden al dat Intels uitgaven niet stroken met de omzet en winst; chipprijzen zijn de afgelopen twee jaar flink gedaald, maar Intel zou nog op de oude voet opereren. "We zullen Intel herstructureren, opnieuw inrichten en anders inzetten om ons bedrijf aan te passen aan de realiteit van de markt, van vandaag en van morgen", aldus Otellini. Er lijkt vooralsnog geen sprake van ontslagen te zijn. Intel heeft momenteel wereldwijd zo'n 100.000 werknemers.

Het eerste concrete resultaat van de herziening is de versnelde ontwikkeling - en introductie - van nieuwe processorarchitecturen. Daarbij zet Intel afwisselende ontwerpteams in. Eerst komt de reeds onthulde Core-architectuur, die Intel eind dit jaar invoert voor al zijn processorlijnen; laptopchips (Merom), desktopprocessoren (Conroe) en serverchips (Woodcrest). Otellini zegt nu dat Core deze zomer al komt: Woodcrest in juni, Conroe in juli en Merom in augustus. In 2008 komt de Nehalem-microarchitectuur en in 2010 de Gesher-architectuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-04-28T07:52:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.