SGI vraagt surseance aan om schuldenlast te ontlopen

Computerproducent SGI heeft surseance van betaling(Chapter 11) aangevraagd om zijn schuldenlast te kunnen ontlopen. Het bedrijf, bekend van grafische systemen en supercomputers, wil zo even respijt om zich te reorganiseren en de schulden te herzien.

Het nu in gang gezette reorganisatieplan behelst onder meer het omzetten van schuld in bedrijfsaandeel. Enkele schuldeisers zijn hiermee al akkoord gegaan. SGI wil zijn schuld met 250 miljoen dollar verminderen en hoopt over een half jaar de Chapter 11-status te kunnen verlaten.

Analisten zijn sceptisch over het herstel van SGI, dat onlangs al een besparingsronde van 100 miljoen dollar realiseerde. Het bedrijf boekte in zijn net afgesloten derde kwartaal 42,7 miljoen dollar verlies op 108,1 miljoen dollar omzet. Dat was in dezelfde periode een jaar eerder respectievelijk 44,5 miljoen en 159,2 miljoen.

Veel van SGI's traditionele afzet, special effects in films, is de afgelopen jaren teruggelopen doordat reguliere pc-servers krachtiger werden en bovendien gekoppeld in clusters. Eerst waren Unix-werkstations van andere leveranciers, zoals HP, Sun en IBM, krachtig genoeg en vervolgens klommen Windows NT-werkstations (met Intel-processoren) op. Daarbij waren HP, IBM en Dell de grote concurrenten.

Hetzelfde is SGI overkomen met zijn supercomputers. Die staan weliswaar nog altijd hoog in de wereldwijde top500-ranglijst van supers, maar zitten meer en meer bekneld in een niche. Grote clusters die rekentaken parallel verwerken, zijn voor een groot en groeiend deel van de zware rekenklussen afdoende. Die clusters kunnen tegenwoordig worden opgebouwd uit relatief standaard machines, wederom van de reguliere pc-leveranciers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

SGI vraagt bankroet aan?!?!?!

Bankroet kun je niet aanvragen :)

In Nederland noemen we dat nog altijd surseance van betaling!

Inderdaad, oeps, ik was er (kennelijk) niet goed bij met m'n hoofd. En eindredactie was het nog niet opgevallen. Excuus.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-09T08:23:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.