Apple ziet iPod- én computerverkoop stijgen

Apple heeft in het afgelopen kwartaal 1,3 miljoen Macintosh-computers en 8,1 miljoen iPods verkocht. Dat is ten opzichte van dezelfde periode vorig boekjaar een stijging van 12 procent voor de computerverkoop en een van 32 procent voor de iPod-afzet.

Apple boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 472 miljoen dollar op een omzet van 4,37 miljard dollar. In hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar werd een omzet geboekt van 3,52 miljard dollar en een nettowinst van 320 miljoen dollar.

De brutomarge bedroeg het afgelopen kwartaal 30,3 procent, vergeleken met 29,7 procent een jaar eerder. De internationale verkoop vertegenwoordigde in het afgelopen kwartaal 39 procent van de totale omzet.

"We zijn bijzonder tevreden met de groei in de verkoop van onze Macs en vooral ook met het feit dat meer dan 75 procent van de in het afgelopen kwartaal verkochte Macs een Intel-processor had. Dit is de meest vlekkeloze en succesvolle transitie die we ooit hebben meegemaakt", aldus Apple-ceo Steve Jobs. "Bovendien heeft de iPod ook dit kwartaal op de Amerikaanse markt een marktaandeel van meer dan 75 procent behaald en we zijn bijzonder enthousiast over de nieuwe iPod-producten die we nog in petto hebben."

Cfo Peter Oppenheimer vult aan: "Apple heeft dit kwartaal de op een na beste verkoop- en winstcijfers in zijn geschiedenis behaald, die hebben geleid tot een omzetstijging van 24 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar, en een stijging van de nettowinst van 48 procent." Hij verwacht voor het vierde kwartaal van 2006 we een omzet van 4,5 miljard tot 4,6 miljard dollar.

Zoals eerder al bekend is gemaakt, zijn tijdens een intern onderzoek onregelmatigheden aan het licht gekomen omtrent de toekenning van een aantal aandelenopties tussen 1997 en 2001. Een speciale commissie van externe commissarissen van Apple heeft onafhankelijke adviseurs ingeschakeld om de zaak te onderzoeken. Ook de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) is op de hoogte gesteld. De Apple-directie verwacht echter geen correctie van de nu onthulde financiële resultaten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-07-20T12:15:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.