Seagate smeert harde schijven voor grotere capaciteit

Seagate heeft een smeermiddel voor harde schijven ontwikkeld waarmee de capaciteit drastisch valt op te voeren. Onderzoekers van het bedrijf hebben een patent op de technologie. Producten liggen echter nog zeker vijf jaar in de toekomst.

De verkleining van de bits op het magnetisch oppervlak van harde schijven levert een hogere dichtheid en daarmee grotere capaciteit op. De overgang naar perpendicular recording - waarbij de magnetisch geladen deeltjes rechtop op de schijf-platter staan - was een forse stap voorwaarts op dit vlak.

De hogere dichtheid leidt echter ook tot meer hitte, wat de lading kan verstoren en dus datacorruptie veroorzaakt. Seagate heeft nu een systeem ontwikkeld dat de platter voorziet van een miniscule laag smeermiddel en dat tijdens gebruik aanvult. Dit dient om slijtage - juist door de hitte waartegen het smeermiddel de schijf beschermd - van de smeerlag tegen te gaan.

Het smeermiddel bestaat uit moleculen gemaakt van nanobuisjes. Het aanvulsysteem, heat-assisted magnetic recording (HAMR), geeft de harde schijf een klein reservoir met smeermiddel.

De Seagate-onderzoekers voorspellen dat de capaciteit van harde schijven hiermee een factor tien omhoog kan, vergeleken met de huidige hoogste dichtheid. Fysiek kleine harde schijven, zoals die in mp3-spelers en mobiele telefoons, zouden daarmee de 1 Terabyte kunnen halen. Reguliere harde schijven, voor in computers, zouden daar ver voorbij gaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-07-26T14:25:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.