Apple heeft overstap naar Intel-processors rond

Apple is zo goed als klaar met zijn overstap naar Intel-processors. Op de Worldwide Developers Conference (WWDC) in San Francisco onthulde ceo Steve Jobs gisteravond de nieuwe Mac Pro-desktopmachines met twee dualcore Xeon-processors van Intel, en een gelijk uitgeruste eerste Xserve-server.

De reeks Xserve-machines is dus nog niet geheel over op Intel-chips. Apple's consumentenlijnen iMac en Mac mini zijn al over, net zoals de MacBook-laptops. De Mac-maker had gepland in twee jaar tijd zijn computerlijnen over te hevelen naar Intel-chips, waarbij de bovenkant van het productbereik halverwege 2007 over moest zijn. Apple ligt dus enigszins voor op die planning.

De nu onthulde desktops en servermachine zijn echter niet uitgerust met de nieuwe Core 2 Duo-processors van Intel, die zijn gebaseerd op de geheel nieuwe Core-microarchitectuur. Apple gebruikt al wel Core-chips, maar dat zijn nog de voorgaande generatie Intel-processors.

De chipproducent heeft Core 2-chips al op de markt en enkele pc-producenten leveren al machines met die krachtige, energiezuinige chips. Juist die combinatie van eigenschappen was voor Apple reden over te stappen van de door Motorola en IBM geproduceerde PowerPC-chips naar die van Intel.

UPDATE: de nu door Apple gebruikte Intel-processors zijn semi-64-bit; 32-bit met 64-bit uitbreiding van de instructieset. Aanvankelijk deed Apple met de Intel-overgang een stap terug op dit gebied: van de 64-bit PowerPC-variant G5 naar de 32-bit Intel Core-chips.

UPDATE2: Apple meldt dat de nu gebruikte Xeon-processors wel degelijk de nieuwe Core 2-chips (codenaam Woodcrest).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-08-08T11:03:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.