Oracle Fusion-portfolio krijgt viervoudige update

Oracle komt binnenkort met een verbeterde versie van zijn Fusion middleware. Vernieuwd zijn de componenten ID management, portaal, business intelligence (BI) en service oriented architecture (soa). Volgens Oracle-directeur David Keene, verantwoordelijk voor Fusion Middleware Solutions, worden de vier nieuwe suites nog dit jaar geïntroduceerd onder de naam 10g Release 3.

De software die het eerst uitkomt is een nieuw ID management suite. Dit vult Oracle’s eigen functionaliteit aan met die uit de producten van overgenomen ID management-specialisten Oblix, Thor Technologies en Phaos en een oem-samenwerking met Passlogic. Daarna volgt een portaal gebaseerd op J2EE, een BI- en analysepakket met de functionaliteit uit de producten van Siebel. Plus een soa-beheerpakket, dat de integratie versterkt van Oracles applicatiebeheer, business processmanagement en service bus technologie. Dit geheel aan services wordt vastgelegd in een zogeheten service registry, afkomstig van Systinet. Deze leverancier werd begin dit jaar opgekocht door Mercury, onlangs zelf opgeslokt door HP.

Volgens Oracle-directeur Keene lopen klanten bij het bouwen van een soa vooral aan tegen het probleem van de verbindingen. Analist Neil-Ward Dutton van marktonderzoeksbureau Ovum noemt Oracle’s nieuwe suite voor doorsnee klanten een “goed verteerbare SOA oplossing”. Toch ziet hij nog gaten in Oracle’s producten op het terrein van beveiliging en klantenondersteuning.

Vorige week tekende Oracle een oem-overeenkomst met business process management-specialist IDS Scheer. Oracle-topman Larry Ellison gt in de laatse editie van het zakenblad Forbes dat hij denkt aan een overname van BEA of BI-specialist Business Objects. Volgens analist Dutton zou een overname van BEA door Oracle uitdraaien op “een ramp”. “BEA levert niets anders dan middleware, dus trekt het klanten aan die hun leverancier alleen dat willen laten doen”, redeneert hij.

Oracle is niet de enige die zijn soa-producten uitbreid. Zo maakte IBM de aankoop bekend van soa-softwarespecialist Webify Solutions.

IT Week/James Murray

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-08-24T11:04:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.