KPN kiest Lucent voor All IP-netwerk

Dit artikel delen:

KPN gunt aanleg en beheer van zijn All IP-netwerk aan Lucent. Die telecomleverancier is hoofdaannemer voor de overgang van KPN's netwerk naar IP. Die migratie kost 1 tot 1,5 miljard euro en moet tegen 2010 grotendeels rond zijn.

Lucent is de hoofdintegrator en verzorgt de vervanging van het huidige netwerk. Lucent-topman Wayne Vande Wal, verantwoordelijk voor klantencontacten in Nederland, legt uit dat het aan KPN is of en in welk tempo het 'legacy-netwerk' wordt vervangen. "Het is bijvoorbeeld mogelijk het nieuwe netwerk emulatie te geven voor het oude netwerk." Applicaties en apparatuur die zijn afgestemd op KPN's huidige infrastructuur zouden dan ongewijzigd blijven werken.

De Nederlandse telecomaanbieder wil met zijn overgang naar IP kosten besparen, naar schatting enkele honderden miljoenen euro's op jaarbasis, maar vooral meer flexibiliteit verkrijgen. Vande Wal beaamt dit: "IP stelt je in staat snel in te spelen op veranderingen in de markt. Maar het is wel complex." Daarom zijn de beroemde Bell Labs van Lucent expliciet opgenomen in de overeenkomst met KPN. "We gebruiken de Bell Labs om What If-scenario's te testen en toetsen, voordat KPN die uitrolt."

Dat KPN's concurrenten deels buitenspel komen te staan door de afschaffing – of het passeren – van wijkcentrales, spreekt de Lucent-manager tegen. "Door de straatcentrales te schrappen, komt het verbindingspunt dichter bij de klant, dus ook voor concurrenten." KPN wil grootgrutter worden in breedband, legt Vande Wal uit.

De recente storingen in KPN's VoIP-dienst InternetPlusBellen baren Lucent geen zorgen. "Dat is 'maar' een op zichzelf staande applicatie en valt niet te vergelijken met een compleet IP-netwerk." Vande Wal erkent dat All IP weliswaar veel complexer is, maar benadrukt dat het als basis zeer zorgvuldig wordt neergelegd. KPN's huidige VoIP-dienst loopt over een oudere infrastructuur.

Voor de opbouw van KPN's All IP-netwerk zet Lucent ook een Center of Excellence op, zeer waarschijnlijk in Nederland. "We zitten daarmee altijd dicht bij onze klanten." De exacte locatie omvang en bezetting zijn nog onbekend. Vande Wal legt uit dat dit ook nog afhangt van de fusie tussen Lucent en Alcatel, die eind dit jaar rond moet zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-08-28T16:34:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.