Intel geeft laptops desktopkracht

Nadat Intel zijn server- en desktopprocessoren de energiezuinigheid van laptopchips gaf, krijgen laatstgenoemden nu met de komst van de Merom-processoren de rekenkracht van hun desktoptegenhangers.

Intel lanceert officieel de eerste laptopprocessoren gebaseerd op zijn nieuwe Core-microarchitectuur. Deze Merom-chips, Core 2 Duo geheten, bieden vooral een hoger prestatieniveau. Matty Bakkeren, technical manager bij Intel, spreekt van 20 procent prestatieverhoging. "Dat is nog een conservatieve schatting."

Het energieverbruik van de nieuwe dualcore chips is ongeveer gelijk aan die van de Yonah-voorgangers. Bakkeren legt uit dat het laptopplatform van Intel al energiezuinig was en dat de Core 2 Duo-architectuur die eigenschap naar server- en desktopprocessoren brengt. Die chips, met de respectievelijke codenamen Woodcrest en Conroe, zijn in juni en juli gelanceerd. Merom, de eerste laptopchip op basis van de nieuwe Core-architectuur, brengt nu wat van die rekenkracht weer terug naar mobiele computers.

De nieuwe processor biedt naast de prestatieverbetering als voornaamste nieuwe snufje de toevoeging van 64-bit instructies. Intels eerdere Core Duo-chips ontberen dat. De hitte-afgifte van Merom zou echter relatief hoog zijn, in vergelijking met de huidige Yonah-chips. Merom verbruikt 34 Watt, terwijl Yonah varieert van 27 (instapmodel) tot 31 Watt (topmodel).

Overgang
De nieuwe chip lijkt een relatief kort leven beschoren aangezien Intel begin komend jaar met een geheel nieuw chippakket voor laptops komt. Die Centrino-bundel bevat een nieuwe chipset (codenaam Santa Rosa) en zou aanvankelijk ook de verbetere WiFi-technologie 802.11n ondersteunen. De ratificering van die standaard is echter uitgesteld en Intel wil zich niet aan een voorschot wagen. "Wij zijn geen voorstander van pre-standaard technologie", aldus Bakkeren.

Merom is wel compatibel met huidige moederborden, dus laptopproducenten kunnen met slechts een bios-update overgaan naar de nieuwe chip. Intel zegt de massaproductie al op gang te hebben en verwacht dat de overstap vlot zal verlopen.

De huidige Yonah-laptopchips krijgen – zoals bij Intel gebruikelijk – na lancering van de opvolgers een prijsverlaging. Het is nu nog niet bekend hoeveel die bedraagt. De nieuwe chips verschijnen in vijf varianten, in kloksnelheid oplopend van 1,66 tot 2,33 GHz en in prijs van 209 tot 637 dollar per stuk in duizendtallen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-08-30T16:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.