Intel laat moederbordformaat BTX vallen

BTX, het 'revolutionaire' alternatief voor het huidige ATX-moederbord/chassis-formaat, dreigt te verdwijnen. Intel is niet van plan nieuwe BTX-borden in 2007 op de markt te zetten. De huidige modellen, die dus al geleverd worden, blijven nog wel leverbaar.

De grote reden voor het falen van BTX als standaard is de tegenvallende belangstelling van pc-fabrikanten. Daarbij speelt dat moderne processors een lager energieverbruik kennen, terwijl BTX juist was ontworpen om de enorme hitteproductie van processors beter af te voeren. Zowel Intel als AMD concentreren zich op zuinigere processors en nemen daarmee de noodzaak voor BTX grotendeels weg.

Het BTX-ontwerp spiegelt de positie van het moederbord, waardoor geheel nieuwe systeemkasten nodig zijn. Verder plaatst het BTX-ontwerp de processor voor- en onderaan in de kast waardoor die hittebron koele buitenlucht krijgt aangevoerd. Dit in tegenstelling tot het huidige ATX-ontwerp waarbij de lucht langs de processor reeds is opgewarmd door de harde schijf en videokaart waar het eerst langs stroomt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-12T11:30:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.