Ministerie EZ stelt RFID-werkgroep in

Het ministerie van Economische Zaken stelt een werkgroep in op het gebied van rfid. Vooral op het gebied van privacy is er specifieke aandacht nodig.

Het ministerie van Economische Zaken stelt een interdepartementale werkgroep in op het gebied van Radio Frequency Identification (rfid). Deze werkgroep wordt gecoördineerd door het ministerie van EZ. De departementen Justitie, VROM, Binnenlandse Zaken en Verkeer en Waterstaat zullen ook voor de werkgroep worden uitgenodigd, omdat de beleidsterreinen van deze ministeries rfid raken.

Dat blijkt uit een brief van minister Wijn van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. De brief komt naar aanleiding van een notitie over rfid, aangevraagd door de heer Arie Slob van de ChristenUnie.
De werkgroep heeft verschillende functies op het vlak van rfid. Zo moet de groep attenderen op (en het eventueel adresseren van) ontwikkelingen en risico’s rondom rfid. Verder moet het een gesprekspartners zijn voor het georganiseerde bedrijfsleven en consumentenorganisaties op het gebied van rfid. Verder moet de werkgroep gezamenlijk internationaal optreden en overheidsactiviteiten coördineren.

De grootste zorg bij rfid is de privacy, omdat rfid-tags ongemerkt op afstand kunnen worden gelezen. Het ministerie vindt daarom dat er op het gebied van privacy specifieke aandacht nodig is. Vooral over de vraag of de bestaande wetgeving op het gebied van de bescherming van persoonsgegevens voldoet wil EZ beantwoorden. Voorlopig wordt vastgehouden aan een conclusie uit onderzoek van ECP.nl. Hierin wordt gesteld dat het wettelijk kader voor de bescherming van de (informationele) privacy zoals vastgelegd in de WBP volledig van toepassing is op rfid-systemen waarmee persoonsgegevens worden verwerkt.

Minister Wijn schrijft in de brief dat transparantie een sleutelbegrip is bij het voorkomen van zorgen over privacy. Daarvoor ziet het ministerie ook een rol weggelegd voor de producerende industrie die de privacy-risico kan verminderen door ‘privacy by design’: wegwerp chips, aan-uit knoppen, goede versleuteling. De industrie is volgens het ministerie ook verantwoordelijk voor de technische veiligheid. Wijn schrijft in de brief: “De verantwoordelijkheid voor de beveiliging van toepassingen ligt primair bij de partijen die een rfid-toepassing implementeren”.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Heeft de ChristenUnie ook uitgelegd waarom?
(watchtech.nl)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-03T11:07:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.