EC staat op punt Intel aan te klagen

De Europese Commissie is bijna gereed om een antitrustaanklacht tegen Intel in te dienen. De processorproducent wordt ervan verdacht zijn dominante marktpositie te misbruiken door pc-leveranciers te verleiden en te dwingen Intel-chips te gebruiken en niet die van concurrent AMD.

Dit zou onder meer zijn gebeurd door pc-fabrikanten kortingen te bieden op Intel-chips. De chipproducent ontkent dat het zich schuldig maakt aan dergelijke praktijken en stelt dat het eerlijk en wettelijk zaken doet. Het bedrijf biedt pc-producenten wel fondsen voor gezamenlijke marketingacties, zoals de bekende Intel-'ringtone' die pc-reclames vaak begeleiden. AMD beweert dat dit in wezen omkoopacties zijn.

Een eerste versie van een formeel document met bezwaren tegen Intel gaat al enkele weken rond binnen de EC. Onder meer zakenblad Forbes en dagblad The Financial Times melden nu dat dit document op het punt staat officieel geratificeerd te worden om dan naar buiten te komen. Eurocommissaris Neelie Kroes, verantwoordelijk voor marktconcurrentie, moet haar goedkeuring nog geven. Woordvoerders van de EC reageren dat het onderzoek nog lopende is. Vervolgens moet Intel reageren op die formele bezwaren, waarna de EC een beslissing over een daadwerkelijke antitrustaanklacht neemt.

Het Europese antitrustonderzoek naar Intel loopt al zo'n vijf jaar. AMD diende in 2000 een eerste klacht in en heeft onlangs eigen rechtszaken aangespannen tegen zijn marktdominante concurrent. Intel reageert dat zijn concurrent het in de markt niet redt en dus wanhopig naar juridische (nood)middelen grijpt. De laatste maanden zag Intel zijn marktaandeel echter slinken, door toegenomen concurrentie van AMD. Inmiddels heeft zelfs het Intel-getrouwe Dell processoren van AMD opgenomen in zijn productportfolio.

Eerder was Intel al verwikkeld in antitrustperikelen in de Verenigde Staten. De Amerikaanse federale handelscommissie (FTC) had zelfs in 1998 na een uitvoerig onderzoek een concrete aanklacht ingediend. Die rechtszaak is begin 1999 echter op de valreep geschrapt; Intel koos eieren voor zijn geld en trof een schikking met de FTC. De voorwaarden daarvan zijn niet bekend gemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-04T12:58:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.