Intel toont voorproefje quadcore-serverprocessor

Intel heeft alvast zijn toekomstige zware quadcore-processor getoond. De chipproducent demonstreerde een prototype server met deze Xeon MP-chip (codenaam Tigerton), die in de het derde kwartaal van komend jaar op de markt moet komen.

De Xeon MP is bestemd voor multiprocessor-servers. De getoonde machine met twee sockets telt met Tigerton dus acht rekenkernen (cores) en is bedoeld voor rekenintensieve toepassingen. Uit eerdere benchmarks, die Computable eind april publiceerde, is al gebleken dat dualcore in multiprocessor-servers grillig presteert. Veel toepassingen ondervinden last van de benodigde overhead tussen de rekenkernen, die over de relatief nauwe busstructuur van Intels processoren loopt. Tigerton krijgt dan ook een nieuwe chipsetconnectie voor elke quadcore-chip en heeft nog andere nieuwe snufjes om de I/O (input/output) te versnellen.

Tigerton is gebaseerd op de nieuwe Core-basisarchitectuur en zal Intels tweede quadcore-serverchip zijn. Eerste is de middelzware Clovertown-processor, die deze maand al uit moet komen. Deze chip voor single en dualprocessor servers is echter geen 'echt' quadcore-ontwerp, maar in wezen twee samengevoegde dualcore-chips.

Concurrent AMD komt midden komend jaar met zijn eerste quadcore-serverprocessor, die dan wel een 'echt' quad-ontwerp is. Voor die tijd komt AMD met zijn 4x4-platform voor desktopsystemen, wat een marketingactie is voor dualprocessor dualcore-machines, die daarmee dus vier rekenkernen tellen. Een quadcore-chip voor desktops komt eind 2007 pas.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-24T11:12:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.