Intel brengt eerste quadcore-chips

Dualcore-processoren zijn nog geen gemeengoed of quadcore verschijnt op de markt. Intel is concurrent AMD voor en brengt quadcore naar dure desktops én dualsocket servers.

Intel lanceert zijn eerste processoren met vier rekenkernen (quadcore). Het gaat om twee productlijnen: een Extreme-uitvoering voor zware desktopmachines en vier Xeon-uitvoeringen voor servers met twee processoraansluitingen (sockets). De chipproducent meldt prestatieverbeteringen tot wel 80 procent. Dat wordt dus vooral gehaald door rekenintensieve applicaties, zoals multimedia-bewerking, modellering en data-analyse.

Net als eerder met HyperThreading en dualcore noemt Intel ook voordelen voor multitasking, dus het draaien van verschillende applicaties. De grote voordelen zijn echter te behalen met aangepaste, multithreaded applicaties. Op servervlak is dit voor nagenoeg alle applicaties al het geval. Technical manager Matty Bakkeren van Intel vertelt dat er nu zo'n tweehonderd desktopapplicaties multithreaded zijn. "Zoals software van Adobe."

Verzadiging?
Bakkeren voorziet geen problemen om de vier rekenkernen van de processoren te voorzien van gegevens. Intel hanteert nog de front side bus (FSB) waarbij elke processor middels één systeembus is verbonden met het geheugen en andere interne componenten. Uit eerdere tests met dualcore-chips in multiprocessorsystemen trad op een gegeven moment een verzadiging op.

"Er is nog ruimte", zegt Bakkeren over de quadcore-exemplaren met een FSB op 1066 MHz. De twee topmodellen van de Xeons zijn voorzien van een hoger geklokte bus; 1,13 GHz. Daarnaast hebben alle exemplaren een omvangrijk cache-geheugen. "Het klinkt tegenstrijdig, maar dat ontlast de front side bus weer."

De nieuwe processoren zijn socket compatibel met voorgangers en hebben een energieverbruik van 80 tot 120 Watt. "Volgend kwartaal komt er nog een low power-variant, die maar 50 Watt verbruikt." De specificaties (kloksnelheid, cache-geheugen) daarvan maakt Intel nog niet bekend. Ook volgt er nog een quadcore-chip voor servers met één socket (uniprocessor). "Die is dan voor horizontaal schalende systemen, zoals webservers."

Afzetdoel
Het bedrijf wil de nieuwe chips snel breed in de markt zetten, samen met zijn dualcore-processoren. In de komende drie kwartalen, dus vóór AMD met zijn quadcore op de proppen komt, wil Intel 1 miljoen quadcores hebben afgezet. Tot op heden heeft het zo'n 6 miljoen dualcores verkocht.

Intel verwacht dat dual- en quadcore eind dit jaar 75 procent van zijn desktopafzet beslaat en 85 procent van zijn serverafzet. Laptops krijgen volgend jaar quadcore-chips en zitten eind dit jaar op 90 procent voor alleen dualcore. Eind 2007 moeten die cijfers respectievelijk 90, 90 en 100 procent zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-14T10:48:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.