Twee Nederlandse supercomputers in Top 500

Nederland komt twee keer voor in de lijst met de Top 500 van snelste supercomputers. Op plaats 17 staat IBM's Stella eServer Blue Gene van ASTRON/Rijksuniversiteit Groningen. Een overheidsinstantie die niet nader bekend wordt gemaakt heeft een Blade Cluster van HP in gebruik en neemt daarmee de 285e plek in.

De lijst werd voor de 28e keer gemaakt. De toppositie wordt nog steeds bekleed door het IBM Blue Gene/L systeem dat draait bij het Amerikaanse Department of Energy’s Lawrence Livermore National Laboratory. Zij kunnen bogen op een Linpack prestatie van 280,6 Teraflops ( triljoenen berekeningen per seconde).

Het grootste Europese systeem staat in het Supercomputer Center in Barcelona. Daar draait een IBM JS21 cluster. Dit systeem haalt 62,63 Teraflops.
De 'Earth Simulator', die werd gebouwd door NEC, en vijf achtereenvolgende keren op de eerste positie in de lijst stond, is niet meer terug te vinden in de top tien. Het supersysteem moest het doen met een magere 14e plaats.

De complete lijst is te vinden op http://www.top500.org/

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-16T00:14:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.