Gemeenten mogen niet deelnemen aan glasnetten

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wijziging van de Telecommunicatiewet, waardoor gemeenten geen belang meer mogen nemen in een onderneming die een glasvezelnetwerk aanlegt. Een minderheidsbelang is alleen toegestaan als men kan aantonen dat zonder de deelname van de gemeenten een dergelijk netwerk niet tot stand kan komen. Dat alles staat nu in artikel 5.14 van de wet. Over die wet was eerder dit jaar al eens in de Tweede Kamer gestemd.

Met het voorstel is volgens de Eerste Kamer een aantal in de praktijk ervaren onduidelijkheden weggenomen door de rechten en plichten van de verschillende partijen te benoemen en scherp af te bakenen zodat partijen weten wat zij over en weer van elkaar mogen verwachten. "Hierdoor ontstaat een samenhangend wettelijk kader dat snelle realisatie van elektronische communicatie-infrastructuur waarborgt en de belangen van alle betrokken partijen beschermt."

Rob van Esch, directeur van de Vecai, de belangenvereniging van de kabelsector, vindt het "goed nieuws voor de Nederlandse consument en de belastingbetaler. Goed nieuws voor de consument, omdat hiermee duidelijkheid wordt verschaft over de rol van de overheid op deze markt. En het is ook goed nieuws voor de Nederlandse belastingbetaler, omdat er geen belastinggeld onnodig meer mag worden begraven." De Vecai is altijd al tegenstander geweest van gesubsidieerde glasvezelprojecten.

De wetswijziging heeft geen gevolgen voor lopende projecten, zoals die van Glasvezel Amsterdam, een van de grotere glasvezelprojecten in Amsterdam. Hierbij was de gemeente Amsterdam een van de belangrijkste aanjagers. Die stelde in 2002 een zware adviescommissie in om na te gaan of een glasvezelnet tot aan de meterkast financieel haalbaar is. Uiteindelijk droeg de gemeente zelf zo'n 6 miljoen euro bij, samen met woningcorporaties en instellingen.

Officieel moet Brussel nog steeds zijn toestemming aan dit project hechten. De gemeentedeelname zou nog zou kunnen worden teruggedraaid, zegt Van Esch.

Hoeveel Nederlandse gemeenten nu nog van plan zijn deel te nemen aan (commerciële) glasvezelprojecten is niet duidelijk. De provincie Flevoland wil onderzoeken of er in Dronten, Urk, Zeewolde en Noordoostpolder een glasvezelnet moet worden aangelegd. Volgens gedeputeerde staten is glasvezel de beste breedbandverbinding, maar de aanleg daarvan moet wel haalbaar zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-11T12:07:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.