Sun onthult snellere Niagara-servers

Sun brengt snellere UltraSparc T1 'Niagara' servers op de markt. Een reëele lanceerdatum voor de 'Rock'-gebaseerde modellen voor zware toepassingen is echter nog niet bepaald.

De huidige T1000 en T2000 servers gebruiken 1GHz of 1,2GHz processoren, maar de nieuwe modellen zouden draaien op 1,4GHz. Daarbij is het geheugen verdubbeld tot 64 GB; dat betekent - in combinatie met de toegenomen chipsnelheid - volgens marketingdirecteur Fadi Azhari een prestatietoename van zo'n 30 procent betekent.

Niagara bevat acht processorkernen die tegelijk vier onafhankelijke instructiereeksen (threads) kunnen uitvoeren. De Niagara II-servers die gepland staan voor de tweede helft van 2007 kunnen acht van deze threads per kern uitvoeren. Deze servers zijn vooral gericht op relatief kleinschalig werk, waarbij het belangrijker is hoeveel taken tegelijk uitgevoerd kunnen worden dan hoe snel een taak uitgevoerd wordt.

Voor de zwaardere taken staat het neefje van Niagara, Rock, op stapel voor de tweede helft van 2008. Deze servers bevatten zestien processorkernen die niet alleen veel taken tegelijk uitvoeren, maar dit ook met flinke snelheid doen.

Sun kondigde ook ‘Neptune' aan, een nieuwe processor die de netwerk-functionaliteit van de multikern-machines moet verhogen. De chip is ontworpen voor netwerkkaarten die makkelijker de multikern Sparc- of x86-chips met verschillende 10Gb Ethernet-aansluitingen kan verbinden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-01-19T07:01:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.