Siemens ontwikkelt rfid-chip voor donorbloed

Een speciale rfid-chip, ontwikkeld door Siemens, gaat de kwaliteit van donorbloed bewaken. Naast gegevens over het bloed bevat de chip een sensor die voortdurend de temperatuur van het bloed registreert.

De chip speelt een sleutelrol in een proef met het beheer van bloed door bloedbanken en ziekenhuizen. De op afstand uitleesbare gegevens moeten vergissingen door artsen en verplegend personeel helpen voorkomen. De temperatuursensor in de chip garandeert dat het bloed onder optimale omstandigheden is bewaard. Is het bloed blootgesteld aan een te hoge of te lage temperatuur, dan slaat de chip alarm.

De rfid-chip wordt op de kunststofzakken geplakt waarin het afgenomen bloed wordt opgeslagen. Zak en chip moeten bestand zijn tegen extreme omstandigheden. Zo worden de zakken bij de fabricage gesteriliseerd. Is de zak gevuld met donorbloed, dan wordt deze met een kracht van 5000 keer de zwaartekracht gecentrifugeerd. De chips worden naar verwachting volgend jaar in productie genomen.

Siemens besloot tot de ontwikkeling van een chip voor het beheer van donorbloed naar aanleiding van het tekort aan donoren. Hoe minder bloed er tijdens de verwerking en opslag verloren gaat, hoe beter het is. Het bloed wordt direct na de afname tot enkele standaard producten verwerkt, zoals concentraten van rode bloedlichaampjes, bloedplaatjes en bloedplasma. Tijdens de verwerking is het belangrijk de temperatuur nauwgezet te controleren.

Bloedplaatjes kunnen bijvoorbeeld acht dagen bij een temperatuur van 20 graden Celsius worden opgeslagen. Rode bloedcellen zijn bij vier graden tussen de vier en zes weken bruikbaar, afhankelijk van de voedingsoplossing waarin zij worden bewaard. Bloedplasma kan worden ingevroren. Na de voorgeschreven minimale quarantaineperiode van een half jaar is het nog geruime tijd bruikbaar.

Bij de ontwikkeling van de chip werkten technici van Siemens Automation and Drives in Nürnberg en Wenen samen met collega's van Siemens IT Solutions and Services, eveneens in Wenen. Externe expertise kwam van het technologiebedrijf Schweizer Electronic, de bloedbank van het academisch ziekenhuis in Graz en bloedzakkenfabrikant MacoPharma.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

ik vind het heel erg :O dat zo iets gebeurt. Ik hoop er er nog meer mensen blijven leven door een donor. Ik word zelf ook donor!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-01-26T10:46:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.