Uitbesteding hardwaremigratie loont

Bij het vernieuwen van desktops en notebooks komt heel wat kijken. Met een strikt ingericht proces is de daadwerkelijke vervanging van de apparatuur ook door een externe partij te regelen.

Onderzoeksbureau Gartner waarschuwt organisaties dat zij het afdanken van afgeschreven apparatuur niet moeten onderschatten. De kans op bijkomende kosten door verlies, een overschot of juist een tekort aan apparatuur is groot als de verhuizing niet goed geregeld is. Daarnaast lopen bedrijven een aanzienlijk risico als informatie in verkeerde handen komt. Bij incidenten moeten bedrijven aantonen dat zij de juiste procedures gevolgd hebben. Gartner drukt bedrijven dan ook op het hart om te werken met inventarislijsten van ingenomen machines plus een afgedekte procedure dat alle informatie deugdelijk verwijderd wordt. Ook stelt het bureau dat het innemen van softwarelicenties loont. Bedrijven verdienen kortom een goed ingerichte levenscyclus van de pc terug.

Specialist
"Door ingenomen pc's op de fysieke werkplek goed te registreren en op hetzelfde moment de nieuwe computer gelabeld met de juiste software weer neer te zetten, kun je veel winnen", zegt Device-directeur Jeroen van der Toorn. Device is een specialist in it asset management tijdens migraties. "Je kunt ervoor kiezen om dit vervangwerk zelf uit te zoeken. Op dit vlak vallen alleen besparingen te halen door het aan een specialist over te laten die de trucjes kent. Voor gegevensvernietiging à la Aivd of Tüv draaien wij onze hand niet om. Het ontlast de eigen afdeling en zorgt ervoor dat de procedures tot in de puntjes kloppen."

Bij Device, dat bij zijn start vijftien jaar terug voornamelijk voor leasemaatschappijen werkte, kloppen steeds meer bedrijven rechtstreeks aan voor pc-migraties. Nu krijgt Device nog tweederde van zijn opdrachten via pc-fabrikanten en een ict-dienstverlener als Getronics PinkRoccade toegeschoven. "Veel mensen kijken op tegen de kosten, maar in de meeste gevallen is de migratie te financieren uit de verkoop van de oude apparatuur", aldus Van der Toorn. Device heeft vestigingen in Polen en Tsjechië, waar het de apparatuur aan de man brengt.

Extra drukte door de komst van Windows Vista verwacht Van der Toorn in eerste instantie nog niet. "Iedereen is ervan overtuigd dat een overstap op dit besturingssysteem leidt tot de aanschaf van nieuwe computers. De meeste organisaties kijken alleen de kat uit de boom. Beheerders willen deze nieuwigheid eerst nog voelen en proeven. Tot de zomer blijft het zeker rustig."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-01-26T11:01:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.