Intel wil ook geïntegreerde geheugencontroller

Volgens rondgaande berichten voegt Intel toch een geïntegreerde geheugencontroller toe aan toekomstige processoren. Concurrent AMD gebruikt deze techniek al, wat duidelijke voordelen biedt vergeleken met de huidige integratie in de chipset (northbridge).

Bij de huidige Intel-architectuur vormt de frontside bus een duidelijke flessenhals voor toegang tot het geheugen, aangezien alle aanvragen en dataverkeer via die bus moeten verlopen. AMD heeft de geheugencontroller in de cpu geïntegreerd, wat een veel snellere werking oplevert. Inmiddels lijkt het erop dat Intel in zijn zware processoren ook voor deze aanpak gaat kiezen: er is bevestigd dat Stoutland en Thurley (beiden serverchips) voorzien worden van een geïntegreerde geheugencontroller.

Voor gewone desktopprocessoren is er nog niet veel bekend, maar de kans lijkt groot dat de Extreme Edition-processoren ook een geïntegreerde geheugencontroller krijgen. Dat zou een goede mogelijkheid zijn voor Intel om deze processoren duidelijk van hun gewone broertjes te onderscheiden.

Mocht de geïntegreerde geheugencontroller aanslaan, dan is het niet ondenkbaar dat in de toekomst alle Intel-cpu's dit krijgen -- ook de mid- en lowend-processoren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als ze de Extreme Edition-processoren willen onderscheiden van de andere broertjes met een ingebouwde geheugen controller zul toch ook weer een ander mobotje nodig hebben, een upgrade van je huidige proc. gaat niet werken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-03-19T14:39:00.000Z Redactie Computable/PCM
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.