Sun geeft Sparc-processor weer eigen divisie

Sun Microsystems huisvest de ontwikkeling van zijn Sparc-processoren weer in een eigen divisie. De computerproducent wil langs deze weg zijn Risc-processoren ook aan andere bedrijven leveren.

De Sparc-divisie was tot op heden onderdeel van Suns Systems-groep. Hoofd van de nieuwe zelfstandige tak is David Yen, die hiervóór nog vice-president was van Suns opslagdivisie waar ook het overgenomen Storagetek onder valt. Yen zegt dat het leeuwendeel van de afzet aan Sun zelf zal zijn.

De topman ziet daarnaast vooral verkoopmogelijkheden van de chips aan producenten van ingebedde systemen, zoals netwerkapparatuur. Daarnaast wil de nieuwe Sun-divisie chips voor cryptografie en complete ontwerpen leveren. Yen verwacht in de komende weken de eerste externe klanten te kunnen onthullen. "Maar de komende jaren zal dat niet in de buurt komen van de omvang van de interne afzet." Verkoop aan serverproducenten lijkt vooralsnog niet heel waarschijnlijk.

Sun-ceo Jonathan Schwartz stelt dat de innovaties van zijn bedrijf ook nut buiten Sun hebben. "Het loskoppelen van onze processoren van de sterke afhankelijkheid aan Sun-systemen levert, net als voor onze software, meer kansen en winstmogelijkheden op." De leverancier van Unix-variant Solaris hecht sinds enige tijd ook weer meer waarde aan de uitvoering voor x86-processoren van zijn besturingssysteem. Het voortbestaan van die uitvoering verkeerde lange tijd in onzekerheid.

Begin jaren negentig verkocht Sun ook al Sparc-processoren aan zichzelf en aan externe partijen. In de loop der tijd is dat echter teruggebracht naar alleen Sun zelf. Partner Fujitsu heeft een eigen, compatibele processor ontwikkeld, de Sparc64. Later hebben Sun en Fujitsu de krachten gebundeld zodat eerstgenoemde zich kon concentreren op multicore Sparc-ontwerpen en de tweede de ontwikkeling van reguliere, snellere Sparc-chips zou verzorgen. Topman Yen was één van de sturende krachten achter die strategiewijziging.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-04-03T11:52:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.